Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ron de Hoog (Europe Pallet): "Houtprijs de lucht in na extreme vraag uit VS, China en Engeland"

"Pallet pooling in de AGF-sector is de toekomst"

Tholen - Al jaren is Ron de Hoog actief in de pallethandel. Sinds 2012 met Pallet Service Steenbergen en deze zomer nam hij ook palletbedrijf Europe Pallet in Zevenbergen over. Bij AGF-handelsbedrijven is de pallethandelaar kind aan huis voor het leveren van gebruikte en nieuwe pallets en het ophalen van alle kapotte of overtollige pallets. "Gemiddeld heb ik zo'n 90.000 gebruikte Europallets op het terrein staan."

Pallet Pooling
Een specialisatie van 1 van de bedrijven van Ron is pallet pooling. "In de AGF-sector startte dit inmiddels al weer 7 jaar geleden in samenspraak met Purple Pride. Na Purple Pride volgde de Van Nature-groep, die inmiddels is opgegaan in Oxin Growers. Wij leveren europallets, DPA pallets en dusseldorfpallets aan de telers. Zij zetten de groenten erop, leveren de pallets met product aan de handelshuizen en na de verkoop van de dozen worden de pallets weer hier van lieverlee weer ingeleverd. Zeker nu het Hollandse seizoen afloopt, komen er weer veel lege pallets deze kant op. Wij sorteren ze machinaal, repareren ze, waarna ze weer naar de volgende klant gaan."

32.000 m2 oppervlakte
Met de overname van Europe Pallet kreeg Ron er dertig man personeel en een terrein van 32.000 m2 bij. "Het was een hele stap, een enorme uitdaging in deze bijzondere periode. Maar ik denk wel dat het een hele goede stap is richting de toekomst. Volgend jaar introduceren we een Multi-sorting system, waarmee binnen een uur 350 pallets machinaal kunnen sorteren. De machine sorteert 36 verschillende typen pallets met 4 robots. Daarmee zijn we uniek in de markt."

"We hebben een breed klantenbestand, waarbij de AGF-sector een belangrijk aandeel heeft, maar we hebben ook klanten in de levensmiddelensector, chemie en logistiek. De AGF-handel past goed bij ons als bedrijf. AGF'ers willen snel antwoord krijgen op hun vragen en zo zit ik zelf ook in elkaar. Bovendien kun je er goed afspraken mee maken. Ook in onze sector zijn er veel 'cowboys' actief, maar bij momenten van tekorten in de markt zie je dat de betrouwbare partijen overblijven die ook dan kunnen blijven leveren", aldus Ron. De Corona-crisis heeft vooralsnog weinig vat op de pallethandel. "De AGF-handel en logistieke sector blijven volop doorgaan. Wel zien we in de chemie een afname in het verbruik van pallets."

Houtprijs de lucht in
Tot een daling van de palletprijs zorgt dat allerminst. De Europese federatie FEFPEB luidde vorige week al de noodklok. "Normaal zien we dat in tijden van crisis de prijzen van de pallets vrij snel onder druk komen te staan. Dit jaar zien we echter een tegengesteld beeld. De vraag is of er voldoende hout beschikbaar blijft om de klanten te voorzien. Door importheffingen die Trump heeft ingesteld, komt er nauwelijks nog hout uit Canada naar de VS, waardoor er veel vraag is vanuit de Verenigde Staten. Met de naderende Brexit zijn ook veel Britse bedrijven hout aan het hamsteren en daarnaast koopt ook China de Europese houtmarkt nog eens leeg. Dit leidt ertoe dat de houtprijs momenteel de lucht inschiet", vertelt Ron.

Met de naderende kwartaalafspraken is een prijsstijging volgens de pallethandelaar dan ook onontkoombaar. "De palletprijzen zijn gekoppeld aan de houtprijsindex en die stijgen tot wel 15%. Dat zullen we aan onze klanten moeten doorberekenen. Sowieso is het een uitdaging om de pallets betaalbaar te houden. De afgelopen jaren zijn onze verzekeringspremies tot wel 70% gestegen."

Voorheen importeerde Ron nog veel pallets uit de Baltische Staten, maar daar is de pallethandelaar grotendeels mee gestopt. "Sinds een jaar of drie laten we de meeste pallets in Nederland produceren. Het probleem bij met name ISPM15 behandelde pallets is dat dit in de Baltische Staten onvoldoende wordt gecontroleerd en wij hierdoor problemen kunnen krijgen met onze afnemers. Met de overname van Europe Pallet heb ik de beschikking over drie droog- en behandelkamers. Daarmee kunnen we zo'n 6.000 pallets per dag drogen en ISPM15 behandelen. Met de naderende Brexit, waarin behandeling een vereiste wordt, zijn we hiermee goed ingericht voor de toekomst."

Voor meer informatie:
Ron de Hoog
Europe Pallet
Koekoeksedijk 10b
4761 PJ Zevenbergen
Mob: 06-23318754 
[email protected]
www.europepallet.nl