Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ludivine Thenard, Terroir d’Origine

Een paradoxale situatie op de aardappelmarkt: de afzetprijzen dalen terwijl de telersprijzen stijgen

“Het zijn moeilijke tijden op de aardappelmarkt. De afzetprijzen dreigen te dalen, terwijl de telersprijzen stijgen. Het is allemaal heel paradoxaal,” vertelt Ludivine Thenard, sales- en ontwikkelingsmanager bij Terroir d'Origine. De stijging van de telersprijs is een direct gevolg van weersomstandigheden. “Het is behoorlijk regenachtig voor ons in het noorden. Dit zorgt ervoor dat onze telers in de problemen komen. Die problemen hebben niet alleen gevolgen voor de kwantiteit, maar ook voor de kwaliteit van de aardappelen.”

Terroir d'Origine verhandelt aardappelen in Frankrijk en andere Europese landen. Op de Franse markt worden de aardappelen voornamelijk verkocht aan groothandels. “Over het algemeen is het op de markt de laatste tijd vrij rustig. Er is werk voor groothandelaren die met retailers of reguliere handelaren werken, maar voor degenen die met eigenaren van restaurants werken, is de situatie de afgelopen twee weken ingewikkelder geworden. Ik denk dat dit het gevolg is van het coronavirus, nu het op de oogst in sommige regio's (weer) een grotere invloed heeft."

Terroir d'Origine exporteert producten naar Italië en de Scandinavische landen. “Er is met name sprake van enige vraag vanuit Italië. Op dit moment zijn onze exportmarkten in Noord-Europa nog gericht op lokale teelt en daarom is de vraag vanuit deze landen nog vrij klein.” 

Regina-aardappel
Een van de specialiteiten van Terroir d'Origine is de Regina-aardappel. In november lanceert het bedrijf de nieuwe verpakking voor supermarkten: een zak van 1,5 kg en nog eens 2,5 kg aardappelen. Het ras Regina wordt op de markt gebracht onder het merk Blondie.

Afgelopen maand zijn vrijwel alle Regina-aardappelen geoogst. De eerste partijen zijn nu al verkocht aan groothandelaren. “We zijn zowel tevreden over de opbrengst als over de kwaliteit,” zegt Ludivine. De Regina-aardappel is geschikt voor alle vormen van verwerking, behalve voor frites. De opbrengst voor 2020 wordt geraamd op ongeveer 12.000 ton.

Links: Vertbag Blondie 2,5 kg

Voor meer informatie:
Ludivine Thenard
Terroir d’Origine
Telefoonnummer: +33 6 45 35 13 22
lthenard@terroirdorigine.fr  
www.terroirdorigine.fr  

Publicatiedatum: