Door de droogte in Kenia maakt de koffieteelt er plaats voor avocado’s

Koffie is een van de belangrijkste gewassen in Kenia, maar langdurige droogtes hebben sommige koffieboeren er nu toe verleid om te kiezen voor teelten die minder waterintensief zijn. Zo besliste Steve Mbugua, een teler uit Nyeri County, zijn koffieplantage schoon te maken om er Hass-avocado's te telen. Het is een verstandige keuze gebleken ondanks de aanvankelijke scepsis van veel van zijn buren.

Kenia is de vijfde grootste koffieproducent van Afrika met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 40.000 ton. Maar het gewas vereist veel irrigatie, waardoor de droge periodes in Kenia ervoor kunnen zorgen dat grote hoeveelheden koffiebonen verloren gaan, wat een ernstige bedreiging vormt voor de inkomsten van de reeds arme boerengemeenschappen. Door de klimaatverandering is het neerslagpatroon op het continent steeds grilliger geworden.

In vergelijking met koffie is de avocadoteelt niet zo gevoelig voor variaties in de regenval. Het zijn bovendien onderhoudsarme planten. De avocado vindt ook een vlotte afzet op de binnenlandse markt, waar hij het hele jaar door tot de meest populaire fruitsoorten behoort.

De avocado levert telers als Mbugua een beter en betrouwbaarder inkomen, ondanks de grillen van het veranderende klimaat. "Er is veel vraag naar avocado omdat het wordt beschouwd als een zeer voedzaam fruit met veel gezondheidsvoordelen", zegt de teler. "Ik wist dat ik hiermee mijn brood kon verdienen", besluit hij.

Bron: ecoportal.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven