Het begin van het Zuid-Afrikaanse zomerse regenseizoen en het daarmee gepaard gaande koele weer heeft gezorgd voor een lager aardappelaanbod op de groothandelsmarkten, met een hoge prijs van € 4,17/10 kg als gevolg. De mogelijkheid bestaat dat de consument zich tegen dit prijsniveau gaat verzetten. Ook het aanbod van uien, tomaten en bananen was lager.

De zoete aardappelprijs is het sterkst gestegen: ze worden momenteel op de groothandelsmarkten afgezet tegen €0,43/kg, 168% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens het wekelijkse marktoverzicht voor versproducten van het AMT. De verwachting is dat regen en koeler weer de groentenprijzen de rest van de maand op een hoger niveau zullen houden.

Beste mangobloei ooit
Een mangoteler uit Limpopo: "Het was een zeer koude winter dit jaar, die zorgde voor een ongelooflijk goede bloesem aan de mangobomen, het is de beste bloei die we ooit hebben gezien."

Vroege bloei is gerelateerd aan een goede vruchtzetting, omdat overmatige hitte de pollenlevensvatbaarheid vermindert.

Bloesem in mangobomen

De vruchtzetting op laaggelegen boomgaarden werd echter enigszins negatief beïnvloed door de kou, maar andere boomgaarden lijken een recordoogst te dragen. Als ze vanaf nu genoeg warmte krijgen, begint de mango-oogst in week 49 of 50.

In Letaba, het district waar veel avocado's, subtropisch fruit en citrus geteeld wordt, werd in september tussen 40 en 50 mm  voorjaarsregen geregistreerd. In de afgelopen week hebben enkele teeltbedrijven meer dan 100 mm neerslag gemeten, wat de ontwikkeling van jong fruit ten goede komt.

De citrustelers in Letsitele zijn opgelucht over de aanzienlijke hoeveelheden neerslag die ze hebben gehad. Temeer omdat de Tzaneen Dam, die irrigatiewater levert aan de citrusplantages, nog steeds minder dan 10% is gevuld.