Nieuwe initiatieven voor korte ketensamenwerking in Gelderland

Er zijn 8 nieuwe Gelderse initiatieven om samen te werken en meer regionale producten af te zetten in Gelderland. Het gaat om overeenkomsten tussen boeren, supermarkten, horecaondernemers en andere afnemers. Dat is bekend gemaakt tijdens de online Gelderse Korte Keten Sessie, waar meer dan 120 ondernemers, initiatiefnemers, kennisinstellingen en overheden uit de hele provincie aan meededen.

In de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer hebben 10 franchisesupermarkten van Jumbo, Plus en Spar afspraken gemaakt met telers en distributeurs. Producten uit de regio worden onder een nieuw te ontwikkelen label in de winkels verkocht. Op het World Food Centre terrein in Ede komen producten uit de hele Gelderse Vallei en Veluwe op verschillende plekken op het bord. Er komen ook afhaalplekken voor consumenten.

In de regio Arnhem – Nijmegen komt een coöperatieve snijderij waar regionale producten worden gewassen, gesneden en verpakt. En in de Achterhoek starten 44 telers samen met Achterhoek Toerisme en Binnenstad Zutphen met een campagne voor toeristen en inwoners. Daarnaast zijn er nog 4 andere nieuwe samenwerkingen in Ede en Barneveld, in de Betuwe, in Doetinchem en rondom Nijmegen.

De provincie Gelderland heeft in 2014 het Gelders Kennisnetwerk Voedsel opgezet. Sinds 2016 is er een subsidieregeling om korte voedselketens te stimuleren. Circa 10% van de Gelderse boeren zet nu producten af via de korte voedselketen. zo blijkt uit onderzoek. De provincie Gelderland wil dat dit aandeel in 2023 op 20% ligt.

Dinsdag 6 oktober vindt in Den Haag ook een nationale handelsmissie plaats. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Minister Schouten en gedeputeerden van de provincies tekenden hiervoor de Green Deal Catering Overheidslocaties. Het doel is dat het aandeel van streekproducten in de restaurants 50% wordt. Bij provincie Gelderland is dat op dit moment 32%

Bron: Provincie Gelderland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven