Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vernieuwde Safe Haven-standaard voor Britse pootaardappelen

Per 1 oktober zijn in het Verenigd Koninkrijk acht nieuwe wetswijzigingen met betrekking tot de sector voor pootaardappelen ingegaan. De wetswijzingen hebben specifiek betrekking op het verzekeringswezen binnen deze sector.

Het certificaat Safe Haven is onlangs geëvalueerd en vernieuwd om zo beter aan te sluiten op het gebied van onder andere verantwoord waterverbruik en bewaring van de oogst. Het certificaat wordt uitgereikt door Red Tractor. Dit is het grootste orgaan binnen het Verenigd Koninkrijk voor een vaste kwaliteitsstandaard voor levensmiddelen. Save Haven is een garantie tegen ongedierte of ziektes die mogelijk door pootaardappelen in de Britse sector terecht kunnen komen.

Patrick Hughes, het hoofd van exportontwikkeling bij AHDB: "We zijn blij met deze veranderingen, omdat dit ervoor zorgt dat de waarde van het certificaat wordt versterkt. Individuele ondernemingen worden zo beter ondersteund. Ook worden op deze manier zowel de gezondheid op de lange termijn van de Britse aardappelsector als de wereldwijde reputatie van Britse pootaardappelen beter beschermd."

“Het is belangrijk dat we regelmatig de standaarden evalueren, zodat we ervoor zorgen dat ze hun doel dienen en de ontwikkelingen binnen onze sector bijbenen."

De pootaardappelsector is van groot belang voor de Britse aardappelsector als geheel. Pootaardappelen zijn een waardevol product voor de export. De export van pootaardappelen en verse aardappelen vanuit het Verenigd Koninkrijk had in de periode van juli 2019 tot juni 2020 een waarde van net iets minder dan £ 113 mld (€ 123,7 mln). Pootaardappelen vormden hierbij een groot aandeel.

“We werken nauw samen met belangrijke exportbestemmingen voor Britse pootaardappelen", zegt Hughes. "We weten dat onze klanten in landen als Egypte, Israël en Thailand zowel onze standaarden als de garantie voor veiligheid van Safe Haven erkennen. Safe Haven was altijd al een extreem belangrijk middel voor de export. Als de overgangsperiode in verband met het vertrek uit de EU eenmaal is afgerond, zal het certificaat een nog grotere rol spelen. Door Safe Haven worden huidige markten zeker gesteld en kunnen we toekomstige mogelijkheden ontwikkelen met andere internationale markten."

De standaarden van Safe Haven worden regelmatig herzien om ervoor te zorgen dat ze voor praktische bescherming blijven zorgen voor telers. In 2019 voerde AHDB een enquête uit onder pootaardappeltelers, om zo te leren waar ze met het certificaat belang aan hechten. De vierde versie van de nieuwe standaarden die per 1 oktober in zijn gegaan is voortgekomen uit deze enquête.

De AHDB werkte bij de vernieuwde versie samen met Red Tractor, het James Hutton Institute en FERA. Dit heeft geleid tot de toevoeging van acht nieuwe onderdelen. Deze onderdelen betreffen onder andere watergebruik, gebruikte middelen en uitrusting, logistiek, het gebruik van gedeelde machinerie, sorteren en verpakken, bewaring en traceerbaarheid. Ook zijn de risico's op het ongedierte Epitrix en de ziekte bruinrot in het certificaat opgenomen. Eerder besloeg het certificaat al ringrot en Dickeya.

Robert Doig van Caledonia Potatoes is een houder van het Safe Haven-certificaat. "Het certificaat geeft telers en hun klanten meer zekerheid. Het geeft klanten het vertrouwen dat de pootaardappelen die ze kopen gezond en vrij van ziektes zijn. Het certificaat wordt wereldwijd erkend als een gegarandeerde kwaliteitsstandaard.”

Er zijn drie belangrijke onderdelen, waarbij in de nieuwe standaarden nadruk op wordt gelegd:

  • Verbeterde traceerbaarheid, zodat weloverwogen keuzes kunnen worden gemaakt en door ziektes getroffen aardappelen uit het systeem kunnen worden verwijderd.
  • Water wordt nu gezien als een belangrijke eigenschap bij de overdracht van bacteriële ziektes, zoals met name bruinrot en Dickeya. Hoewel de irrigatie van pootaardappelen relatief weinig voorkomt, is goed watermanagement van groot belang bij het beperken van risico's. 
  • Bewaring wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de leveringsketen. Ook wordt dit gezien als een onderdeel met eigen specifieke risico's. De nieuwe vereisten voor Safe Haven worden aangevuld met de richtlijnen van de AHDB voor de bewaring van pootaardappelen. Deze richtlijnen zijn te vinden op de website van de AHDB.

Bron: AHDB

Publicatiedatum: