Ondanks enkele meningsverschillen

Akkoord over het nieuwe GLB steeds dichterbij

Ondanks enkele meningsverschillen komen de 27 EU-lidstaten steeds dichter bij een akkoord over de bepalingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de komende jaren.

"Er zijn veel minder verschillen dan voorheen. Ik denk dat we dicht bij een definitieve overeenkomst zijn die onze telers ten goede zal komen en aanvaardbaar is voor alle lidstaten", verklaarde de commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, op een persconferentie na de bijeenkomst van de EU-ministers van Landbouw in Brussel afgelopen maandag. Volgens Wojciechowski zijn er nog enkele uiteen liggende standpunten, maar geen onoverkomelijke bezwaren.

Ook Julia Klöckner, de minister van Landbouw van Duitsland, die dit semester het voorzitterschap van de EU waarneemt, benadrukte dat de bijeenkomst voor een sterke impuls heeft gezorgd in de onderhandelingen.

Het politieke akkoord over het toekomstige GLB is slechts de eerste stap op weg naar de goedkeuring van de nieuwe Europese landbouwnormen. Zodra de 27 lidstaten een gezamenlijk standpunt bereiken, moeten ze dat onderhandelen met het Europees Parlement. In ieder geval treedt het nieuwe GLB niet vóór januari 2023 in werking, nadat het huidige pact in juni met twee jaar werd verlengd wegens de vertraging die de onderhandelingen hadden opgelopen.

Ondanks het optimisme van commissaris Wojciechowski op de persconferentie, was hij het tijdens de bijeenkomst met de ministers niet eens met enkele van de compromisvoorstellen van de Duitse regering om de standpunten van de verschillende landen dichter bij elkaar te brengen.

Zo betreurde Wojciechowski het vrijwillige karakter van de limiet van 100.000 euro per teeltbedrijf, zoals overeengekomen door de leiders op de top van juli. De Commissie had dat liever verplicht gezien.

Over de 'groene' fundamenten van het volgende GLB was de commissaris opgetogen dat de invoering van de zogenaamde eco-schema’s opnieuw verplicht is voor de lidstaten (hoewel vrijwillig voor de telers), maar toch waarschuwde hij dat dit niet direct een waarborg is voor een grotere milieu-ambitie.

Volgens de commissaris is de eenvoudigste oplossing om te voorkomen dat de ‘groene’ programma's van het GLB niet worden uitgevoerd de minimumuitgaven op een redelijk niveau vast te stellen tijdens de eerste jaren van toepassing en de percentages in de daaropvolgende jaren te verhogen om op die manier het vereiste gemiddelde over de hele periode te bereiken.

Bron: merca2.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven