Laatste Argentijns citrus die op weg waren naar Europa aangekomen

Op 16 augustus schortte de Europese Unie de import van Argentijnse citrus op. Het verbod blijft geldig tot 30 april 2021. De Argentijnse citrussector meldt dat de zendingen die al onderweg waren naar Europa toen het verbod van kracht werd, nu zonder problemen zijn aangekomen in de havens van Rotterdam, Barcelona en Algeciras.

De Argentijnse Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) meldt dat het om 9.273 ton sinaasappelen en 243 ton mandarijnen gaat. Hoewel er twijfels waren over de deadline voor de aankomst van het fruit, aanvankelijk vastgesteld op 5 september, gaf de sector toch aan dat er sprake was van een versoepeling van die datum.

“Door de Spaanse blokkade mochten de mooie verwachtingen voor een goed exportseizoen van sinaasappelen met prima prijzen naar de prullenbak", klaagt José Carbonell, voorzitter van de Argentijnse Citrusfederatie (Federcitrus). Volgens ramingen van de federatie is tot nu toe 70% van de voor 2020 verwachte 60.000 ton reeds geëxporteerd.

Tot de mogelijke markten voor dit nog niet vermarkte deel behoren bestemmingen als Rusland, Arabië en Canada. Nu is het volgens de federatie wachten op de audits van Senasa in de noordoostelijke en noordwestelijke regio’s van Argentinië. "Ook Europa zal audits uitvoeren en die zullen uiteindelijk bepalend zijn voor heropening van die markt", erkent Carbonell.

Tegelijkertijd zit Argentinië ook aan de onderhandelingstafel met het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) om een akkoord te bereiken over de zendingen van sinaasappelen naar dat land.

Bron: baenegocios.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven