Op 3% van de oppervlakte van Almería worden groenten geteeld voor half Europa

De kassen in het Spaanse Almería beslaan slechts 3% van de totale oppervlakte van de provincie. Toch worden er groenten en fruit geteeld die terechtkomen op de versmarkten van meer dan de helft van de Europese landen, zoals onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland, België en de Scandinavische landen.

Productiviteit is niet de enige de factor die de kasteelt in Almería kenmerkt. "De kassen in Zuid-Europa zijn een duurzame teeltoptie omdat ze in plaats van fossiele brandstoffen gebruik maken van een hernieuwbare en onuitputtelijke energiebron zoals de zon. Daarnaast besparen ze ook op water, verminderen ze het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en nemen ze CO₂ op. Ze verbruiken zelfs tot 30 keer minder energie dan andere productiesystemen”, zo staat er te lezen in een rapport van CUTE, een consortium bestaande uit Europese groenten- en fruitverenigingen uit Frankrijk, Griekenland, Polen en Spanje, waaronder ook Coexphal.

Het rapport benadrukt dat naast de voor de hoge opbrengsten heel beperkte aandeel van het teeltareaal de provincie gezegend is met een van de hoogste percentages beschermde natuurgebieden, namelijk meer dan 50% van de totale oppervlakte.

“In de huidige context wil de consument beter dan ooit worden geïnformeerd over de teeltmodellen van de Europese Unie en over de kwaliteit, traceerbaarheid, voedselveiligheid en ecologische duurzaamheid van groenten en fruit”, meldt het rapport. Onder leiding van de Europese koepelorganisatie FruitVegetables Europe (Eucofel) wordt hieraan gewerkt door een internationaal consortium waar APROA, de Vereniging van Andalusische Telersorganisaties van Groenten en Fruit, en Ceoxphal, als vertegenwoordiger van de telers uit Almería, deel van uitmaakt.

In de kassen van de Andalusische provincies Almería en Granada worden jaarlijks 4,5 miljoen ton groenten geteeld, voornamelijk tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette, meloen en watermeloen. Met het aanbod uit Almería en Granada wordt de behoefte van de binnenlandse markt voor 47% en van de Europese markten voor 50% gedekt. In de wintermaanden loopt dat laatste cijfer op tot 60%, wanneer de teelt in de rest van Europa grotendeels stilligt vanwege de lage temperaturen. "Sinds het begin van de pandemie heeft de sector bewezen in staat te zijn de aanvoer van verse producten binnen de EU te garanderen", benadrukt ook nog het rapport.

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven