Chileense Blauwe Bessen Comité (Asoex)

Chilenen verwachten blauwe bessenexport in lijn van de afgelopen drie seizoenen

Het Blauwe Bessen Comité van de Chileense Vereniging van Fruitexporteurs (Asoex) heeft een eerste oogstraming voor het seizoen 2020/2021 opgemaakt. De directeur van het comité, Andrés Armstrong, meldt dat de export van blauwe bessen dit seizoen geraamd wordt op 154.050 ton, waarvan 111.550 ton voor consumptie, wat een stijging van 2% ten opzichte van vorig seizoen inhoudt, en 42.500 ton als diepgevroren product (+1,2%).

“Voor dit nieuwe seizoen verwachten we voor de verse blauwe bessen exportvolumes die in de lijn liggen van de afgelopen drie seizoenen. Als exportsector focussen we op de kwaliteit, wat betekent dat we zicht willen hebben op elke fase van de keten, van de teelt tot de levering bij de eindklant”, aldus Armstrong.

In het seizoen 2019-2020 lanceerde het Chileense Blauwe Bessen Comité in het kader van de viering van zijn tienjarig bestaan een kwaliteitssysteem gebaseerd op 5 pijlers: de juiste selectie van rassen, de juiste behandeling van de gewassen, de oogst, de naoogstbehandeling en de controle van het eindproduct op basis van kwaliteitsnormen conform de marktvereisten.

De implementatie van dit kwaliteitssysteem vertaalt zich bijvoorbeeld reeds in een toename van de rassenvernieuwing en van de export van nieuwe rassen.

Een ander positief aspect voor het aanstaande Chileens blauwe bessen seizoen is de ruimere beschikbaarheid van water dankzij voldoende regen, vooral in de regio's V, VI en VII.

COVID-19
Met betrekking tot het coronavirus gaf het Comité aan alle nodige maatregelen te nemen om de gezondheid van alle betrokken partijen in de toeleveringsketen te waarborgen.

“De gezondheid van de mensen is onze prioriteit. We nemen dan ook alle voorzorgsmaatregelen in acht. Het is een uitdaging, maar we zijn ervan overtuigd dat we, net als bij de andere Chileense fruitsoorten, een constante aanvoer naar onze markten kunnen verzekeren. Dat is ook nodig, want blauwe bessen voldoen perfect aan de nieuwe eisen van de consument, die nu de voorkeur geeft aan vers fruit en voedsel dat helpt het immuunsysteem te verbeteren en de gezondheid te versterken", aldus Armstrong.

System Approach
Andrés Armstrong kondigde ook nog aan dat de definitieve publicatie van het System Approach van de Amerikaanse autoriteiten voor de export van blauwe bessen uit Ñuble en Biobío tegen eind september wordt verwacht. "Het System Approach zal het exportproces naar de VS vereenvoudigen en nieuwe kansen bieden aan telers van biologische blauwe bessen in deze regio's.” 

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven