Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Column Joost Derks, iBanFirst

Valutamarkten: "Brexit wordt geen chaos"

Groot-Brittannië en Europa hebben nog circa 60 dagen om te bepalen hoe de handelsrelatie er na de jaarwisseling uitziet. In plaats van vaart te maken met de besprekingen, ruziën beide partijen echter nog over de volgorde van de onderhandelingen, schrijft Joost Derks in zijn iBanFirst column. 

Brexit had eigenlijk deze week al een prominente plaats moeten hebben in de nieuwsstroom. Het vertrek van Groot-Brittannië was op papier namelijk een belangrijk onderwerp van een Europese top die nu gehouden wordt. Bovendien staat er een nieuwe onderhandelingsronde voor de deur. Maar zoals vaker met brexit, ziet de werkelijkheid er heel anders uit dan de mooie plannen.

Op voordracht van Duitse bondskanselier Angela Merkel - in haar rol van EU-voorzitter – is brexit van de agenda gehaald voor de EU-bijeenkomst. Er valt volgens haar niets te bespreken, aangezien er deze zomer bijna geen vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen. Van de nieuwe gespreksronde mag ook niet veel verwacht worden. Beide kampen zijn meer bezig met moddergooien dan met het treffen van goede voorbereidingen.

Met stomheid geslagen
Een goed voorbeeld is de verontwaardiging van Europese toponderhandelaar Michel Barnier, toen de Britse delegatie opnieuw wilde onderhandelen over merkbescherming in de voedingsbranche. In een eerdere ronde waren al afspraken gemaakt dat bijvoorbeeld Parmezaanse kaas alleen zo mag heten, als deze ook echt afkomstig is uit de omgeving van Parma.

Groot-Brittannië wil daar in de toekomst wat soepeler mee omgaan. Behalve dan wat betreft Britse producten. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat alleen whisky uit Schotland het predicaat ‘Scotch’ houdt. Aan de andere kant wekt de Europese onderhandelingsstrategie weer frustraties op bij premier Boris Johnson. De Europese delegatie wil namelijk eerst twee grote struikelblokken wegnemen, voordat er verder gepraat wordt.

Vis voor iedereen, eerlijk speelveld
De twee struikelblokken zijn het visserijbeleid en overheidssteun. De EU wil voorkomen dat Britse viswateren straks verboden gebied zijn voor de vissersvloot. Bovendien is het ook niet de bedoeling dat Britse bedrijven op het internationale speelveld een streepje voor krijgen. Bijvoorbeeld door minder strenge regelgeving voor veiligheid.

Johnson wil juist eerst praten over onderwerpen waar beide partijen dicht bij elkaar liggen. Hierdoor komt er vaart in de besprekingen, zodat het makkelijker wordt om gevoelige onderwerpen aan te pakken. Het is te hopen dat er niet te lang wordt getwijfeld over de ideale volgorde van onderhandelingen. Op 31 december moet er namelijk een getekend akkoord liggen. Aangezien er ongeveer twee maanden nodig zijn om die tekst op te stellen, begint de tijd heel erg te dringen.

60… 59… 58…
Binnen ongeveer zestig dagen moet duidelijk worden hoe de Brits-Europese handelsrelatie er in de toekomst uitziet. Dat wordt een heel lastige opgave als je ziet hoe groot de tegenstellingen zijn en hoe makkelijk beide partijen de tijd door de vingers laten glippen. Toch is de kans vrij klein dat het echt tot een No Deal-brexit komt.

Met name voor Groot-Brittannië is de economische schade dan niet te overzien. Het is geen toeval dat Johnson flink water bij de wijn deed om brexit er per 29 februari erdoor te krijgen. De valutamarkten geeft in ieder geval een duidelijk signaal af dat we ons voorlopig niet te veel zorgen hoeven te maken. De wisselkoers euro/pond schommelt de afgelopen weken veel minder sterk dan tijdens eerdere hoofdstukken van het brexit-saga.

Bron: iBanFirst


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven