Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Welke markt biedt een uitweg voor Argentijnse sinaasappelen?

De opschorting van de Europese import van Argentijns citrus vanwege vermeende onderscheppingen van Black Spot in verschillende ladingen, heeft Argentijnse telersverenigingen en exportbedrijven ertoe aangezet om alternatieve markten te zoeken voor hun sinaasappelen. De Kamer van Citrusexporteurs uit Noordoost-Argentinië (Cecnea) werkt aan de opening van nieuwe bestemmingen, zoals de Verenigde Staten en aan het uitbreiden van de afzet naar het Midden-Oosten en Azië. Daarnaast hoopt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken via onderhandelingen nog altijd op enige flexibiliteit van de Europese Unie.

Santiago Caprarulo, voorzitter van Cecnea, bevestigde dat er vooruitgang wordt geboekt bij het openen van de Amerikaanse markt. "De fase van inspectie van teeltbedrijven en pakstations is al afgerond, alsook de analyse van plagen. Nu is de beslissing eigenlijk puur politiek, want Donald Trump gaat niets doen wat de lokale telers tegen zich in het harnas kan jagen", zei hij.

Met betrekking tot de flexibiliteit van de afzet naar Europa wees de voorzitter erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekomen dat het fruit dat vóór 17 augustus vertrok uit Argentinië en op weg is naar havens in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal en Litouwen toegelaten zal worden. "Maar de situatie is geenszins gemakkelijk", benadrukte Caprarulo.

Hij zei ook dat Jorge Neme, staatssecretaris Internationale Economische Betrekkingen, Carlos Paz, voorzitter van Senasa, en Julián Echazarreta, secretaris van het ministerie van Landbouw, vorige week opnieuw een schrijven hebben gericht aan de Europese Commissie met het verzoek om de noordoostelijke regio van Argentinië niet op te nemen in het verbod en de Argentijnse ladingen sinaasappelen met fytosanitaire certificaten van vóór 16 augustus toe te laten voor afzet op Europese bodem.

In afwachting van een antwoord van beide markten is Argentinië op de korte termijn genoodzaakt andere markten te zoeken en een groot deel van de productie af te zetten op de eigen markt en naar de verwerkende industrie om te leiden.

Bron: lanacion.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven