De oogst van de Vinalopó druiven in Alicante schiet uit de startblokken

De voorzitter van de Provincie van Alicante, Carlos Mazón, en de minister van Landbouw van de Valenciaanse Gemeenschap, Mireia Mollà, namen op donderdag 27 augustus deel aan de pluk van de eerste tros Vinalopó druiven op een teeltbedrijf in Novelda. Daarmee werd het startschot gegeven voor het nieuwe seizoen waarin naar verwachting ongeveer 40 miljoen kilo druiven zullen worden geoogst op een areaal van zo’n 1.750 hectare. Dit fruit met de beschermde oorsprongsbenaming ‘Vinalopó Druiven met Beschermende Zak’ genereert een omzet van €30 mln per jaar en biedt werk aan 13.000 mensen.

Er vallen zes druivenrassen onder de BOB, namelijk Ideal, Aledo, Rosetti, Red Globe, Doña María en Victoria. Ze worden voornamelijk geteeld in de gemeenten Agost, Aspe, Monforte del Cid, Novelda, Hondón de las Nieves, Hondón de los Frailes en La Romana, alle in de provincie Alicante.

Tijdens het event, waarop ook de voorzitter van de BOB, José Bernabeu, en de burgemeesters van de desbetreffende gemeenten aanwezig waren, heeft Mazón het engagement van de Provincie ten opzichte van de sector bekrachtigd op basis van het manifest dat door de sector, de burgemeesters en andere betrokken partijen in januari 2020 werd ondertekend maar door de coronacrisis uiteindelijk naar de achtergrond is verdwenen. De voorzitter beloofde het pact weer van onder het stof te halen en toe te werken naar de toepassing van het akkoord.

Hij herinnerde eraan dat een deel van de eisen van de sector bestaat uit de toegang tot betaalbare landbouwverzekeringen, betrouwbare watervoorraden tegen betaalbare prijzen en lagere lasten.

Mazón zei ook dat de Provincie de omleiding van het water van de rivier Júcar in de provincie Valencia naar het Vinalopó-gebied in Alicante zal blijven verdedigen en dat dit tegen redelijke prijzen moet gebeuren. “In dit debat is er geen plaats voor extreme standpunten en mogen er geen veto’s worden gesteld. We moeten gebruik maken van alle beschikbare technische middelen en bereid zijn om te praten over een alomvattend waterbeleid".

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven