Ierse appeltelers verliezen een derde van hun oogst door vorst, droogte en Storm Ellen en Storm Francis

Ierse appeltelers zeggen dat het recente stormachtige weer dit jaar ernstige gevolgen zal hebben voor hun oogstopbrengst. Twee stormen in evenveel weken tijd hebben de boomgaarden in het hele land ernstig getroffen en de telers constateren dat meer dan 30% van de appeloogst dit jaar verloren is gegaan door de onstuimige weersomstandigheden.

Storm Ellen en Storm Francis hebben Ierland de afgelopen twee weken getroffen. Deze stormen hebben ertoe geleid dat een groot aantal appelen van de bomen is gevallen voordat ze volledig volgroeid waren en dat er nog veel meer bomen in de harde wind braken of om zijn gewaaid.

James O'Donoghue uit het graafschap Tipperary schat dat hij de afgelopen twee dagen meer dan twee dozijn appelbomen heeft verloren. Hij vertelde rte.ie dat de recente stormen, naast de late vorst in mei gevolgd door een langdurige droge periode, heeft geleid tot een oogstverlies van meer dan 30% voor sommige appeltelers.

Ongeveer 5% van de in Ierland geconsumeerde appelen worden lokaal geteeld, dus de consument zal de gevolgen van de klimaatstoringen niet echt voelen. Maar de appeltelers zullen een flink verlies lijden in hun bedrijf als gevolg van een verminderde opbrengst en schade aan hun boomgaarden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven