Schade in appelen kan oplopen tot 100%

Zwaar noodweer teistert Noord-Italië

NFO meldt dat zwaar noodweer afgelopen zaterdag in Noord-Italië een einde maakte aan het prachtige zomerweer, maar voor veel appeltelers ook een vroegtijdig einde aan het teeltseizoen. In Südtirol, waar het overgrote deel van alle appels wordt geteeld, vernietigde de hagel plaatselijk soms de complete oogst. Het zwaartepunt van het noodweer lag rond de stad Merano en ook het gebied rond Bolzano had met noodweer te maken. Bij Merano werden windsnelheden tot 122 km per uur gemeten. In Bolzano daalde de temperatuur tijdens de buien tot 15°C, terwijl de nacht van vrijdag op zaterdag met 22,3°C nog de warmste nacht van het jaar was.


Foto: Facebook Oberschönwegerhof

De hagel hield op sommige plaatsen minutenlang aan, met stenen tot een doorsnede van 3 cm. Op één locatie viel zelfs gedurende 15 minuten hagel. De hagel ging veelal gepaard met veel regen.

Naar schatting is 60 procent van het appelareaal in het gebied voorzien van hagelnetten. Helaas waren deze ook niet in alle gevallen bestand tegen het noodweer, zoals te zien is in filmpjes op Instagram en stol.it. Talrijke aanplanten werden compleet met de grond gelijk gemaakt, aldus Michael Höller van de Meraner Ortsbauernbund.

Hoe groot de schade precies is, is nog moeilijk vast te stellen. Maar duidelijk is dat door het hele gebied de schade plaatselijk oploopt tot 100 procent.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven