Turkije zag AGF-export in juli met 41% groeien

Uit cijfers van de Turkish Exporters’ Assembly en de Uludag Exporters’ Association blijkt dat Turkije in juli van dit jaar 41,4% meer verse groenten en fruit heeft geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De export bereikte een waarde van €157,7 mln. De helft van de export was bestemd voor Rusland en Duitsland, waarbij de meeste perziken bestemd waren voor de Russische markt en de meeste kersen voor de Duitse markt. 

Gedurende de eerste zeven maanden van het jaar groeide de Turkse AGF-export met 24,4% en bereikte deze een waarde van €1,2 mld. 

In juli steeg de export van Turkse AGF naar Rusland met 51,7% tot een waarde van in totaal €56,8 mln. Gedurende de eerste zeven maanden van dit jaar nam de export naar de Russische markt met 34,4% toe tot een waarde van €393 mln. 

Rusland werd gevolgd door Duitsland met een toename van 41,6% in de maand juli en een export ter waarde van €38 mln. In de periode van januari tot juli groeide de export van Turkse AGF naar Duitsland met 12% en bereikte deze een waarde van €138,5 mln. 

Senih Yazgan, voorzitter van de Uludag Fresh Fruits and Vegetables Exporters Association geeft een toelichting op deze cijfers:

"Vorige maand was Duitsland onze voornaamste exportbestemming in de EU. 60% van onze export naar de EU was bestemd voor deze markt. We exporteerden voor bijna €38,1 mln aan verse AGF naar dit land. We zagen ook de export naar Spanje, Polen, Roemenië, Frankrijk en Zweden fors groeien. Onze export naar de CIS-landen steeg met ruim 45% en die naar Rusland met meer dan 50%. We exporteerden ook meer AGF naar Oekraïne en Georgië."

Kersen naar Duitsland, perziken naar Rusland
Yazgan vervolgt: "In juli vormden kersen en morellen ruim 65% van onze totale export aan verse AGF naar de Duitse markt. We verhoogden onze export van deze subcategorie met 34% en de waarde van de export bedroeg €25,4 mln. Ook zagen we de export van abrikozen, komkommers en augurken en paprika's fors toenemen. Perziken waren het voornaamste exportproduct voor de Russische markt. Onze perzikenexport naar Rusland groeide in juli van dit jaar met 95% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De exportwaarde bedroeg €21,2 mln. In juli vertegenwoordigden perziken 38% van onze totale AGF-export naar Rusland, gevolgd door kersen en morellen, met een aandeel van 28% en een exportwaarde van €16,1 mln. We zijn ook zeer tevreden over de exportgroei binnen de subcategorieën abrikozen en pruimen."

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven