Peruaanse gemberexport meer dan verdubbeld

Het belang van Peru als gemberexporteur werd al duidelijk in 2019 toen het wereldwijd de vierde plaats bezette, na China, Thailand en India. Het zette vorig jaar 23.400 ton af, goed voor €35 mln.

In 2020 is de opmars niet stilgevallen met de coronacrisis, integendeel. Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme (Mincetur) steeg de gemberexport in de eerste vijf maanden van dit jaar met 162% tegenover dezelfde periode van vorig jaar, tot €19,5 mln.

Het belangrijkste Peruaanse teeltgebied is de centrale Andesregio Junín, een paradijs voor deze uit Azië afkomstige wortel.

Medicinale eigenschappen
Gember is rijk aan antioxidanten en, naast het gebruik in de keuken, heeft het ook medicinale eigenschappen. Zo zou gember het immuunsysteem versterken en dat zou precies de toename van de internationale vraag verklaren tijdens de pandemie, zo laat het ministerie ook weten.

Het Peruaanse socialezekerheidsstelsel EsSalud beveelt nu overigens een grotere consumptie van gember, knoflook en medicinale planten aan om aandoeningen van de luchtwegen zoals verkoudheid, allergische rinitis, bronchitis en astma te bestrijden. Die nemen immers altijd toe tijdens de wintermaanden, zoals nu op het zuidelijk halfrond.

Martha Villar, hoofd van het departement Aanvullende Geneeskunde bij EsSalud, wijst erop dat deze producten, naast ui en raap, eigenschappen hebben die helpen bij het verwijderen van secretie. Ze kunnen onder andere via kruidenaftreksels worden ingenomen om ontstekingen te verminderen en de luchtwegen te ontlasten.

Hogere afzet in Europa en de Verenigde Staten
De export van gember, die samen met druiven, mango’s en avocado’s als één van Peru’s topproducten wordt beschouwd, steeg in april met 137%, toen de coronamaatregelen het strengst waren.

Deze goede prestatie was te danken aan een toename van de export naar landen als Spanje (+529%), Nederland (+255%) en de Verenigde Staten (+124%). Die laatste twee zijn overigens respectievelijk ‘s werelds tweede grootste en belangrijkste importeur van gember, zo meldt Mincetur.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werd de export van Peruaanse gember naar 18 verschillende markten, wat 25% meer is dan vorig jaar, door 71 Peruaanse bedrijven verzorgd.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven