Onderzoeksteam van Penn State

"Robotarm is eerste stap naar automatisch snoeien"

Een team onderzoekers van Penn Staten ontwikkelde het eerste robotische snoeimechanisme voor een volledig geautomatiseerd en gecomputeriseerd snoeisysteem voor moderne appelboomgaarden. Dit zou een eerste stap kunnen zijn naar de ontwikkeling van een technologie die een einde kan maken aan de vele problemen waar fruittelers mee te maken hebben. 

Onderzoeker Long He zegt dat het automatisch snoeien een oplossing zou kunnen bieden voor zowel de hoge kosten van het onderhoud als het nijpende tekort aan arbeidskrachten en de hoge arbeidskosten in de fruitteelt. 

In de VS draagt de boomfruitsector een kwart (€15,2 mld) bij aan de totale gewasproductie en appelen behoren tot de meeste waardevolle gewassen. Snoeien is een noodzakelijk teelttechniek die van invloed is op de kwaliteit van het fruit, de opbrengsten en de doeltreffendheid van gewasbescherming maar vindt nog grotendeels met de hand plaats. 

Voor het onderzoek bepaalde het team van Penn State eerst de kracht waarmee takken worden gesnoeid door middel van een sensor die bevestigd werd aan een snoeischaar. Dit  was nodig om informatie te verzamelen voor het ontwerp van de eindeffector. Een eindeffector is een toestel of hulpmiddel dat gekoppeld is aan het uiteinde van de robotarm, waar de hand zich zou bevinden. 

De eindeffector voor het snoeien werd ontwikkeld door gebruikmaking van twee roterende motoren, een pneumatische cilinder en twee schaarmessen. Er werd een drie-directionele lineaire manipulator gebouwd als behuizing voor de eindeffector en om hem naar de snoeilocaties te kunnen verplaatsen.

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven