Prijs van Peruaanse avocado's met 19% gedaald

Volgens het Peruaanse AGF-adviesbureau en nieuwsportaal Fresh Fruit nam de Peruaanse avocado-export in het eerste semester van 2020 met 18% toe in volume, terwijl de waarde ervan met 4% daalde in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Er werden 317.657 ton in het buitenland afgezet voor €520,5 mln. De gemiddelde prijs bedroeg 1,62 €/kg; dat is 19% lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Het adviesbureau wijst op de impact van de coronapandemie op de avocadomarkt. De klap die de wereldeconomie te verwerken krijgt, betekent dat consumenten over lagere inkomens beschikken en voorrang geven aan ander fruit. Anderzijds hadden ook de concurrerende teeltlanden te maken met minder exportmogelijkheden en stijgende kosten door de coronacrisis, wat dan weer in het voordeel was van Peru. Vooral de prijsdaling springt in het oog: onder de 1,70 €/kg, dat is een van de laagste waarden tot nu toe.

Marktconcentratie
Net als in voorgaande jaren concentreerde de export van Peruaanse avocado's zich op twee markten: Nederland, met een aandeel van 37%, en de Verenigde Staten met 20%.

In de eerste helft van dit jaar bedroeg de Peruaanse export van avocado’s naar Nederland 114.756 ton (+22%) voor €189 mln (+6%). Het grotere Peruaanse aanbod op deze markt veroorzaakte een prijsdaling van 12% tot een gemiddelde waarde van 1,65 €/kg. De totale Nederlandse vraag naar avocado’s nam met 2% toe.

Peru is met een aandeel van 40% de belangrijkste leverancier van avocado’s voor Nederland. Daarna volgt Zuid-Afrika met 11% en Chili met 10%. De prijs van Peruaanse avocado’s was in de eerste helft van dit jaar 7% lager dan die van de Zuid-Afrikaanse avocado en 18% lager dan die van het Chileense product. De belangrijkste Nederlandse afnemer was Nature’s Pride, met een aandeel van 16%.

De export van Peruaanse avocado's naar de VS bedroeg 67.158 ton (-14%) voor €113 mln (-37%). Ondanks de lagere volumes was ook de gemiddelde prijs van 1,70 €/kg met 26% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

De totale Amerikaanse import van avocado’s daalde met 10%. Peru was in het eerste helft van 2020 de tweede grootste leverancier met een aandeel van 11% (vergelijkbaar met dat van 2019). Mexico is de grootste leverancier met een aandeel van maar liefst 87%. De prijs van het Peruaanse product was 7% hoger dan die van de Mexicaanse avocado in de VS. De belangrijkste Amerikaanse afnemer was Mission Produce Inc., met een aandeel van 28%.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven