Rapport van Rabobank: 'De tijd van kapitaalplanning is aangebroken'

"Wereldwijde vraag naar Zespri-kiwi's zal stijgen tot 300 miljoen kartons in 2028"

Volgens een nieuw rapport van Rabobank zal de wereldwijde vraag naar Zespri-kiwi's in 2028 toegenomen zijn tot 300 mln kartons. Om de groeiende vraag bij te kunnen benen, zal er volgens het rapport fors moeten worden geïnvesteerd in het post harvest-segment (PHS) om de productiecapaciteit in de toekomst op te kunnen schalen. 

Aangezien dit zal leiden tot grote investeringsuitgaven worden kiwitelers aangemoedigd om gesprekken te voeren over kapitaalplanning met PHS-providers en banken. Het rapport, The Time for Capital Planning is Nigh met ondertitel Financiering van de uitbreiding van de kiwifruitinfrastructuur in Nieuw-Zeeland na de oogst, is geschreven door senior tuinbouwanalist Hayden Higgins van Rabobank en beschrijft wat Nieuw-Zeelandse telers te doen staat om aan deze groeiende vraag te kunnen beantwoorden. 

"De productie van Nieuw-Zeelandse Zespri-kiwi's zal gedurende deze periode opgeschaald dienen te worden tot 225 mln kartons en verder worden aangevuld door het wereldwijde leveringsprogramma van Zespri buiten Nieuw-Zeeland," beveelt het rapport aan.

"De noodzakelijke verhoging van de productie van kiwi's uit Nieuw-Zeeland betekende een toename van 46 procent ten opzichte van de volumes in 2019," zegt Higgins. "Hoewel de sector momenteel alles in het werk stelt om de bestaande infrastructuur te optimaliseren en de productiecapaciteit uit te breiden, geeft Zespri aan tussen de €385 en €412 mln te zullen moeten investeren om in 2028 225 mln kartons kiwi's te kunnen genereren."

Klik hier om het hele artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven