Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Reductie van 20-25% bij appelen verwacht, peren beter bestand tegen hitte

Hittegolf treft Nederlandse en Belgische fruittelers

De appel- en perenoogst gaat langzaamaan van start. Door het mooie weer van de afgelopen dagen is het fruit eerder rijp, maar de hittegolf zorgt er op zijn beurt weer voor dat het fruit ook last heeft van zonnebrand. 

Betuwe en Rivierenland 
Dat merkt ook teler Luc van Dijk uit de Betuwe die deze week de eerste Elstar-appelen heeft afgeleverd aan de veiling in Geldermalsen. Over de prijs heeft hij vooralsnog niets te klagen, maar op het moment plukt hij alleen in de ochtend, omdat 's middags de percelen beregend moeten worden om de appelen te koelen. 

Waar de appeloogst in de Betuwe en het Rivierenland tot 25% lager kan uitvallen, doen de peren het beter. "De peren kunnen beter tegen de hitte en hoef je meestal niet te beregenen," vertelt Bert den Haan, voorzitter NFO in Rivierenland tegen De Gelderlander.

Voor aardbeien en frambozen in de kas is de hittegolf ook onaangenaam waar het nog warmer wordt dan buiten en het fruit wordt gekookt. Frank Wilting in Loo vreest dat hij 20% van zijn aardbeien en frambozen kan weggooien. "Als het volgende week afkoelt kan ik de rest nog redden, maar anders vrees ik 50% van het volume te verliezen." Pas over 4-5 weken kan hij de schade opnemen.

Zeeland
In Zeeland zijn er minder mogelijkheden tot beregening en zien telers de noodzaak in om het watergebruik beter te sturen. "We laten nu nog heel veel water in de Westerschelde lopen," vertelt fruitteler Rinus van 't Westeinde tegen Omroep Zeeland. Ook maken de Zeeuwen zich zorgen over eventueel aankomende hagelbuien. "Als er grote hagelstenen vallen dan zijn de vruchten waardeloos. Het plukmoment is bijna aanstaande. Dat is het slechtst denkbare moment," aldus fruitteler Toon Steijn. 20% van de oogst is al verloren door zonnebrand in de regio.

België
Ook de zuiderburen hebben last van de hittegolf. In België pleit het Algemeen boerensyndicaat ondertussen bij de Vlaamse minister voor Landbouw Hilde Crevits voor het starten van een procedure om de hittegolf te erkennen als natuurramp, omdat de schade nog niet wordt  gedekt door de brede weersverzekering. 

Bron: Omroep Zeeland, De Gelderlander, Omroep Gelderland, Algemeen Boerensyndicaat, VRT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven