Nieuwe cherrytomaten met meer antioxidanten in Colombia

Onderzoekers van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Nationale Universiteit van Colombia (UNAL), onder leiding van professor Mario Augusto García, zijn erin geslaagd om cherrytomaten te ontwikkelen met meer vitamines en mineralen en met een hoger gehalte aan antioxidanten, vooral lycopeen dat een kankerwerende functie heeft.

De ontwikkeling van de nieuwe rassen begon met een reeks kruisingen tussen premium cherrytomatenlijnen. De gebruikte methode was een variant van de stamboomselectie, genaamd 'single seed descent'. Daaruit werden via zeven generaties negen lijnen geselecteerd die door het Colombiaanse Land- en Tuinbouwinstituut ICA aan veldproeven werden onderworpen. Voor de testen werden drie locaties in het departement Valle del Cauca uitgekozen: het Onderzoekscentrum Agrosavia in Palmira, het Experimentele Centrum van UNAL in Candelaria en Hacienda Brasilia in El Cerrito.

Aspecten zoals planthoogte, aantal dagen tot de eerste bloei, aantal dagen tot het begin van de oogst, aantal en gewicht van de vruchten en gemiddelde opbrengst werden geëvalueerd, naast de uiterlijke eigenschappen smaak, textuur, geur en kleur. Er werd een vergelijking van deze rassen afkomstig van kruisingen gemaakt met een commerciële referentievariëteit, namelijk de cherrytomaat Hortifresco, een in Colombia populaire importtomaat.

Het onderzoek werd uitgevoerd in openluchtteelt met blootstelling aan ziekten en plagen, en niet in beschermde kasomstandigheden. "Daardoor is de cyclus ook korter dan onder gecontroleerde omstandigheden", benadrukt professor Carlos Germán Muñoz.

De genotypen M19 en M40 blijken de hoogste gemiddelde opbrengsten te hebben, weergegeven in gram per tomatenplant. In sommige gevallen werd er op de drie locaties 38 ton per hectare behaald, terwijl het commerciële controleras gemiddeld 23 ton per hectare voortbrengt.

Het gewicht valt binnen het commerciële bereik, dat voor cherrytomaten gemiddeld tussen de 10 en 25 gram per vrucht bedraagt.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven