Anton Filippo, L.B.P. Rotterdam

“Onze douaneafhandeling is klaar voor de oversteek”

Tholen – Sinds 1 juli 2020 is het zeker dat de Brexit definitief doorgaat. Het zorgt voor enige opluchting bij Anton Filippo, commercieel directeur van LBP Rotterdam. “Al twee jaar hebben we een Brexit-team klaar staan om straks de invoering en inklaring te regelen voor groenten en fruit uit de EU naar het VK en vice versa. In november 2019 stonden we ook al klaar maar toen werd het weer uitgesteld. Nu kunnen we de puntjes op de i zetten en staan we klaar om de Noordzee te blijven oversteken in 2021.”

Het personeel van LBP is klaar voor de oversteek foto: Maaike Petri Fotografie 

In de loods van LBP op het Honderdland in Maasdijk lopen al vier douanedeclaranten rond die zich bezighouden met de inklaring van groenten en fruit van overzee. “Toen een paar jaar geleden duidelijk werd dat de Brexit onvermijdelijk werd, zagen we een kans om extra service te kunnen bieden aan de AGF-sector en daarbuiten. We hebben daar een aantal partners bij betrokken om te kijken of er behoefte aan was en vanaf dat moment konden we aan de slag met de voorbereidingen.”

Aan beide kanten van het kanaal
Bij de voorbereiding werd er een intern Brexit-team samengesteld en werk gemaakt van een digitale tool in samenwerking met de opdrachtgevers, Portbase en twee Britse agentschappen waar LBP mee samenwerkt. “Wie goederen uitvoert moet ze natuurlijk ook kunnen inklaren,” vertelt Anton. “De komende zomermaanden gaan we ons vooral bezighouden met het afwerken van de digitale systemen zodat deze goed aansluiten op elkaar. Zodra dat klaar is en Brexit een feit, kunnen we naast de opdrachtgevers deze dienst ook aanbieden aan ieder die daar behoefte aan heeft. Niet alleen voor AGF-bedrijven.”

Foto: Maaike Petri Fotografie

Export
Het is vooral de exportkant waar vooral vraag naar zal zijn verwacht Anton. “Dat komt, denk ik, omdat je bij export ongetwijfeld nog eens te maken kan hebben met emballage die weer deze kant op moet komen of goederen die kunnen worden afgekeurd.” Als Anton kijkt naar de wereldwijde activiteiten verwacht hij minder veranderingen in de import-exportstromen. “Alles van overzee dat naar het VK gaat, wordt al direct ingevoerd. Wel bestaat er de kans dat exporteurs uit alle hoeken van de wereld straks besluiten eerst hun producten naar Rotterdam te laten komen en pas dan het besluit nemen wat naar het VK gaat maar dat werkt al snel kostenverhogend.”

LBP zal zijn team met het oog op de Brexit verder moeten uitbreiden met 4 of 5 nieuwe medewerkers. “Het aantal specialisten in uitvoer en inklaring is de afgelopen jaren afgenomen door de open grenzen in de EU. In het verleden deden we nog groupageritten van en naar het VK waar alle douane documentatie nog bij kwam kijken. Toen hadden we daar nog de expertise voor in huis. De echte douane-specialisten zijn echter nooit verdwenen omdat we natuurlijk ook nog veel doen voor bestemmingen overzee of landen als Noorwegen en Zwitserland. Het VK is straks weer een nieuwe bestemming waar nog niet alles helemaal duidelijk is. Zo discussiëren de Britten nog steeds of goederen straks van tevoren moeten worden ingeklaard of dat men dit straks gaat doen in de haven. Het mag wel duidelijk zijn dat bedrijven niet meer achterover kunnen leunen als het gaat over de Brexit.”

Voor meer informatie:
Anton Filippo
L.B.P. Rotterdam BV
Honderdland 50,
2676 LS Maasdijk
Tel: 0174 - 530545
afi@lbp.net  
www.lbp.net 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven