Tanzania: avocadoexporteur wil naar EU

Frank Msigwa is de directeur en oprichter van Frank Horticulture, een kleine exporteur van avocado en verse producten uit Njombe. De regio maakt deel uit van de zuidelijke hooglanden van Tanzania. Het is een heuvelachtig en vruchtbaar gebied, perfect voor de avocadoteelt.

De avocado's worden ook wel het 'groene goud van Tanzania' genoemd en vormen de nieuwe rijzende ster van het land. Terwijl de binnenlandse teelt slechts zo'n zeven jaar geleden bijna nul was, is het gewas nu een belangrijk exportproduct geworden, waardoor Tanzania, na Zuid-Afrika en Kenia, een van de belangrijkste Afrikaanse avocado-exporteurs is geworden.

Avocadotelers en -exporteurs hebben moeite om toegang te krijgen tot de internationale markten omdat hun producten vaak niet voldoen aan de kwaliteitsnormen, de eisen van de afnemers en de regelgeving.

Desondanks doet het bedrijf van Frank Msigwa het goed. Frank Horticulture exporteert niet alleen avocado's naar grote regionale afnemers in Kenia, maar draagt ook bij aan de handel binnen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC).

Nieuwe kansen voor Frank Horticulture ontstonden vorig jaar, toen het bedrijf steun begon te krijgen via het Market Access Upgrade Programme (MARKUP) van de Europese Unie (EU) - Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC).

Daarnaast is het bijwonen van de Global Good Agricultural Practices (GAP)-training bijzonder nuttig geweest voor Frank. Groepen telers werden getraind die via de toeleveringsketen verbonden zijn met exporteurs. De praktische training was gericht op het vergroten van het bewustzijn over het belang van internationaal erkende certificeringen en het voorbereiden van telersgroepen op het verkrijgen van de certificeringen.

Frank heeft actief bijgedragen aan het verbinden van telers met de export om zo een win-win situatie te creëren. Vorig jaar nog bood zijn bedrijf een platform aan 500 telers, die meerdere gemeenschappen uit de Njombe-regio vertegenwoordigden, via een vergelijkbare training over de GlobalGAP-certificering.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven