Farmarket wordt de grootste blauwe bessenteler in Tsjechië

Farmarket is de grootste blauwe bessenteler in Tsjechië geworden. Met 105.000 struiken op 25 hectare kan het teeltbedrijf op het hoogtepunt van het seizoen dagelijks tot 2,5 ton blauwe bessen oogsten.

Dankzij de diversificatie met zes verschillende rassen kan de oogst mooi verspreid plaatsvinden en het seizoen zo lang mogelijk gerekt worden. Elk ras is rijp in een andere maand.

De struiken van Farmarket zijn nog maar twee jaar oud en brengen op dit moment slechts 1,5 kilo per jaar op. Als ze vijf jaar zijn, moeten dat 5 kilo per jaar worden, aldus Jakub Láčik, directeur van het teeltbedrijf.

De gemiddelde prijs die het bedrijf vorig jaar voor de blauwe bessen ontving was 4,40 euro per halve kilo. De concurrentie met Polen, het land met de grootste blauwe bessenproductie in Europa, is groot. Farmarket kan anderzijds het product veel verser leveren op de Tsjechische markt, omdat de bessen meestal twee dagen na het plukken naar de winkels worden vervoerd.

Er werken 45 mensen op het teeltbedrijf, maar volgens Láčik zijn er momenteel echter 60 arbeidskrachten nodig. Hij zegt dat zijn werknemers uit Oekraïne de beste in de sector zijn, maar vanwege corona is het dit jaar niet gemakkelijk om ze in dienst te nemen.

Bron: espanol.radio.cz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven