Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Luysterburg, Luysterburg Agrifruit

“Grootste zorg voor asperges blijft de droogte”

Tholen - De laatste asperges zijn deze week geoogst. Rob Luysterburg, van Luysterburg Agrifruit maakt tijd vrij voor een terugblik op seizoen 2020. Hij runt het bedrijf samen met zijn ouders en tweelingzus. “Het was vooral een apart seizoen,” vertelt Rob die sinds 2010 asperges teelt op het bedrijf in het Brabantse Heerle. “We zaten in maart middenin de coronacrisis maar in de weken daarna pakte de vraag weer op met mooie prijzen op de markt. Dat hebben we kunnen vasthouden tot het einde van het seizoen.”

Markt
“Het was begin dit jaar nog spannend hoe het zou lopen,” vertelt Rob verder. “We konden pas laat beginnen met opfrezen door het natte weer. Toen alles er weer goed bijstond en we bijna konden beginnen, zaten we opeens midden in de coronacrisis. Eind maart/begin april was echt een onzekere tijd. De prijzen zakten in door de sluiting van de horeca, toch een uithangbord voor onze verkoop want dan weten de mensen dat de asperges er weer zijn. Daarnaast was er gewoon veel onzekerheid op de markt. Gelukkig pakte de retail het daarna goed op en liep het allemaal goed door met mooie prijzenen dat is tot het einde zo gebleven. Zeker in de laatste twee weken toen asperges weggingen voor 5-6 euro per kilo. Supermooie prijzen als je dat vergelijkt met vorig jaar toen de prijs op 2 euro per kilo stond. In de weken rond Pasen ging het witte goud zelfs weg voor prijzen boven de 10 euro en kwam nooit onder de 3 euro per kilo voor de teler. Het grootse verschil met vorig jaar zijn de klasse II asperges: vorig jaar kreeg je daar niets voor, dit jaar liep het allemaal net wat beter door.”

Het aanbod asperges was dit jaar minder. Dat had meerdere oorzaken. Ten eerste waren er problemen met arbeidskrachten en ten tweede speelde ook de droogte een rol.

Arbeid
“We hadden het geluk dat we al redelijk wat arbeidskrachten op het bedrijf hadden zitten toen het coronavirus uitbrak,” vertelt Rob. “We hebben naast de aspergeteelt immers ook aardbeien uit de vollegrond en daarvoor moesten rond dit tijdstip tunnels worden gebouwd en planten de grond in. We konden deze mensen dus inzetten voor het aspergesteken op het veld. Zo hebben we dit jaar geen asperges moeten laten staan op het veld wat bij andere telers soms wel het geval was. Het gevolg was dat sommige collega’s de oogst begonnen te remmen waardoor ze niet op de markt waren op het moment dat er veel vraag naar was zoals rond Pasen.”

De opkomst van de aspergerobot houdt Rob ondertussen ook met een schuin oog in de gaten. “Dat zijn mooie initiatieven maar het is toch spannend om als eerste partij er in te stappen. De aspergerobot vraagt een hele andere invulling van de arbeid op je bedrijf, waarbij je wel voor 100% op de robot moet kunnen rekenen. Dat ze gaan komen is, denk ik, wel zeker. Misschien dat wij op korte termijn ook met de machine rondrijden.”

Droogte
Zorg nummer één voor Rob blijft toch de droogte. “Er is niet alleen minder volume omdat arbeidskrachten schaars waren maar ook omdat veel planten niet goed gegroeid waren door de droogte. Die problemen blijven zich jaar na jaar opstapelen. Wij hebben dan nog het geluk dat we al vijf jaar beregenen. Daar heeft mijn vader flink in geïnvesteerd. Dat maakt deze jaren toch het verschil. Toch zijn dit ontwikkelingen waar ik mij voor de toekomst zorgen over maak want dat kan zo niet blijven duren.”

Voor Belgen maakt de prijs niet uit
Luysterburg heeft ook een eigen boerderijwinkel waar dit jaar veel meer werd verkocht dan in de jaren daarvoor. “Je merkt toch dat mensen zich vervelen en dan asperges komen kopen voor een luxe maaltijd. In het voorjaar hebben ze daarvoor ook het geld om te besteden.” Een andere goede doelgroep zijn de Belgen. “Als onze zuiderburen zin hebben in  asperges, dan maakt het niet uit hoeveel ze kosten, ze willen het gewoon eten. Aan de andere kant zouden we een mooie slag kunnen slaan als de mensen boven de rivieren per jaar een aantal keer meer asperges zouden eten dan nu het geval is. Dat zou echt een boost zijn voor de aspergemarkt.” Dit seizoen heeft Rob ook voor het eerst groene asperges aangeplant als experiment. “Ik merk dat dit een hot-item begint te worden op de markt. Volgend jaar ben ik van plan meer aan te planten.”

Voor meer informatie
Rob Luysterburg
Luysterburg Agrifruit
Herelsestraat 173
4726 SR Heerle
Tel: 0165 303 411
info@luysterburgbv.nl
www.luysterburgbv.nl