Forse stijging export Oekraïense diepgevroren blauwe bessen naar China

Met een totale waarde van meer dan €5 mln. is de export van Oekraïense diepgevroren blauwe bessen naar China in het eerste kwartaal van 2020 fors gestegen, tot wel 5,5 keer meer dan in de eerste vier maanden van 2019, zo melden media uit het Oost-Europese land. Oekraïne is nu China’s belangrijkste leverancier van diepgevroren blauwe bessen op het noordelijk halfrond, vóór Canada, Zweden, Letland, Wit-Rusland, Rusland en Polen.

Het diepvriesfruit is het enige product dat Oekraïne momenteel exporteert naar de Aziatische gigant. In 2015 bedroeg de exportwaarde €340.000, in 2018 was dat al €2,5 mln. en in 2019 steeg dat cijfer nog verder naar zo’n €9 mln. Experts voorspellen een nieuw record in 2020.

De Chinese blauwe bessenmarkt is de afgelopen jaren snel gegroeid. Naar verwachting wordt China in 2025 ‘s werelds grootste producent maar ook ‘s werelds grootste markt met 400.000 ton, goed voor een totale waarde van zo’n €5 mld.

In vergelijking met het verse fruit neemt de diepvriesvariant maar een klein deel van de Chinese markt in. In Noord-Amerika, de huidige grootste producent en consument van blauwe bessen, vertegenwoordigt het diepgevroren fruit wel een aanzienlijk marktaandeel. Het belangrijkste ras in Noord-Amerika is Highbush en de jaarlijkse productie bedraagt er momenteel ongeveer 340.000 ton, waarvan 200.000 ton (59%) vers wordt afgezet en 140.000 ton (41%) wordt ingevroren. Op basis van deze cijfers hebben diepvries blauwe bessen dus nog een ruime groeimarge op de Chinese markt.

Bron: China Produce Report / blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven