"Gevolgen no deal-Brexit mogelijk groter voor Britse voedselvoorziening dan Covid-19"

Volgens academici zou een no deal-Brexit veel ernstigere gevolgen kunnen hebben voor de voedselvoorziening in het Verenigd Koninkrijk dan het coronavirus. Deskundigen van Scotland's Rural College (SRUC) waarschuwen dat mogelijke prijsstijgingen het voor sommige mensen moeilijk zal maken om aan de dagelijks aanbevolen vijf porties groenten en fruit te komen. Ze onderzochten wat er zou kunnen gebeuren wanneer het Verenigd Koninkrijk er niet in slaagt om een Brexit-akkoord te bereiken voor het einde van de overgangsperiode eind december. 

Dit zou grote gevolgen kunnen hebben op de voeding van de Britse bevolking. SRUC-onderzoekers Cesar Revoredo-Giha en Montserrat Costa-Font: "Hoewel Covid-19 nu ook effect heeft op de prijzen en import zal een no deal-Brexit een nog veel ernstiger impact op de voedselvoorziening hebben."

Ze waarschuwen dat een no deal-Brexit de aanvoer van groenten en fruit op verschillende manieren zou kunnen ontwrichten.

De twee onderzoekers vergeleken tussen maart en april van dit jaar de prijzen van 20 soorten groenten en fruit met de prijzen van vorig jaar. Tijdens de coronacrisis daalde de import van groenten en fruit uit de EU. De prijzen van uien stegen in deze periode met 26,7% en die van champignons en tomaten met meer dan 10%. 

Het tweetal laat weten dat het Verenigd Koninkrijk sterk afhankelijk is van de import van groenten en fruit. "Het Verenigd Koninkrijk importeert meer dan de helft van de tomaten, uien, komkommers, paprika's en sla die het consumeert."

In 2019 werd 75% tot 100% van deze producten uit de EU geïmporteerd. Dit percentage veranderde tijdens de Covid-19-crisis nauwelijks, behalve in het geval van tomaten en uien, waarvan de import uit de EU in het eerste kwartaal van 2020 daalde. 

De SRUC-deskundigen voegden eraan toe dat de verstoring van toeleveringsketens van groenten en fruit enorme impact op de prijzen en mogelijk ook de consumptie in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen hebben. 

"Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor het voedingspatroon van de Britse bevolking, met name van degenen met lage inkomens, die hierdoor niet meer aan hun dagelijks aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit komen ."

Uit cijfers blijkt dat in 2018 iets meer dan een kwart (28%) van de Britten de dagelijks aanbevolen vijf porties groenten en fruit binnenkreeg. Gemiddeld consumeerden mensen 3,7 porties groenten en fruit per dag. 

Bron: breakingnews.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven