Cranfield University, VK

Lasers en trillingen in de zoektocht naar de perfecte avocado

De welbekende 'knijptest' om te bepalen of een avocado goed rijp is, zal als het aan de Britse Cranfield Universiteit ligt binnenkort verleden tijd zijn. De universiteit ontwikkelde en testte namelijk een technologie op basis van laser en trillingen om de 'eigen frequentie' van het fruit te meten waardoor bepaald kan worden of de avocado rijp is zonder hem te beschadigen. 

De universiteit zegt dat de verliezen door de toepassing van deze techniek met wel 10% kunnen worden teruggebracht en dat hij bij kan dragen aan het beantwoorden van de consumentenvraag naar ready-to-eat fruit. Volgens Cranfield gaat momenteel tot wel 30% van de avocado's verloren als gevolg van de schade die het oploopt tijdens het testen bij het sorteren. Nog eens 5% gaat verloren in de retail. De huidige methode om de rijpheid van het fruit te bepalen, is met behulp van een pneumatisch apparaat dat in het fruit drukt of door middel van handmatig testen. 

De universiteit paste een techniek aan die doorgaans wordt gebruikt in autofabrieken om de uniformiteit van de auto-onderdelen te testen. Laser Dopples Vibrometry (LDV) is een techniek waarbij een laser op het fruit wordt gericht om de lichtbreking te meten en de resonantiefrequentie te meten door middel van kleine trillingen. 

Deze trillingen worden veroorzaakt door een eenvoudig testapparaat dat op het fruit tikt. De LDV-test heeft bewezen een betrouwbaar middel te zijn om te bepalen wanneer de avocado eetrijp is. 

Professor Leon Terry zegt dat harde fruitsoorten een hogere frequente creëren dan zachte fruitsoorten. Het team van Cranfield berekende de ideale frequentie van een rijpe avocado en mat deze met de LDV-test. 

"Het is een groot voordeel dat het fruit niet beschadigd raakt zodat verliezen worden voorkomen. De test die wij ontwikkelden kan ook toegepast worden voor andere fruitsoorten," zegt Terry. 

Onderzoekster Sandra Landahl zegt dat het team de nauwkeurigheid van LDV testte in een pakstation en in het laboratorium. "De methode heeft echt potentie. Eenmaal ontwikkeld zou men kunnen werken met een simpel 'verkeerslicht-systeem' voor het sorteren van onrijp, rijp en ongeschikt fruit, waardoor de sector een bijdrage kan leveren aan het beperken van voedselverspilling in de toeleveringsketen," aldus Landahl. 

Zoals is te lezen op farmweekly.com.au, is Cranfield University betrokken bij het BBSRC Quality and Food Loss Network, een nieuw initiatief waarbij onderzoekers en de sector samen zoeken naar oplossingen om de enorme verspilling van voedsel in de  toeleveringsketen te voorkomen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven