Uitvinding van de Université de Sherbrooke

Canadese robotbouwers ontwikkelen derde arm om fruit te plukken

Robotici van de Université de Sherbrooke in Canada hebben een op afstand bedienbare hydraulische arm ontwikkeld die aan het middel wordt bevestigd en die fruitplukkers kan helpen bij het uitvoeren van taken zoals het plukken van fruit. Daarnaast is de arm sterk genoeg om een muur in te slaan!

De nieuwe arm is bedoeld om de prestaties van een menselijke arm na te bootsen voor tal van industriële en huishoudelijke toepassingen. Het is een extra robotarm die over drie vrijheidsgraden beschikt. Hij is hydraulisch en wordt aangedreven door magnetorheologische koppelingen en hydrostatische transmissies. De arm werd specifiek ontworpen om veel vermogen te genereren en tegelijk het gewicht dat de gebruiker moet dragen zo laag mogelijk te houden. 

De arm wordt door middel van een harnas aan de gebruiker bevestigd. Het gewicht van de arm is ongeveer vergelijkbaar met dat van een menselijke arm (zo'n vier kilo) maar kan tot wel vijf kilo tillen. 


Foto: Université de Sherbrooke 

Voorlopig kan de arm nog niet autonoom functioneren. De arm wordt bediend door een mens via een mobiele applicatie. Momenteel dient de arm als assistent en verricht hij ofwel dezelfde taak als de gebruiker dan wel een andere om de gebruiker de vrijheid te geven een andere taak uit te voeren. 

Onderzoekster Catherine Véronneau legt uit hoe het voelt om de robotarm te dragen. "Het voelt niet echt vervelend om de arm op heuphoogte te dragen omdat hij maar 4,2 kilo weegt en zich vlakbij mijn zwaartepunt bevindt. We hebben wel gemerkt dat het harnas dicht op het lichaam moet worden gedragen omdat er wat speling tussen het harnas en lichaam kan ontstaan, wat nogal oncomfortabel is."

 

Bron: interestingengineering.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven