om tekorten zoals voorgaande seizoen tegen te gaan

Beperkte export Turkse uien en aardappelen van start

Turkije verwacht dit jaar meer uien en aardappelen te oogsten. Vanwege de tekorten tijdens voorgaande seizoenen is het land terughoudender geworden met de export. De betreffende producten mogen in slechts beperkte aantallen worden geëxporteerd en hiervoor dient ook een vergunning te worden verleend. 

Het Turkse ministerie van Landbouw beschouwt uien en aardappelen als strategische producten en de export wordt nauwlettend gecontroleerd om tekorten en prijsschommelingen te voorkomen. Het besluit voor de exportvergunningen werd al in januari genomen. Inmiddels is het ministerie begonnen met het verstrekken van de vergunningen voor beide producten. 

In 2019 produceerde Turkije bijna 5 mln ton aardappelen op een areaal van 14.100 hectare. Dit jaar zal de oogst naar verwachting hoger uitvallen. 

De eerste Turkse uien werden al begin april gerooid. Ook wat betreft uien rekent het land dit jaar op een grote oogst. In 2019 produceerde Turkije 2,2 mln ton uien op een areaal van 61.358 hectare. 

Volgens een rapport van het ministerie zijn er maatregelen genomen om de telers te beschermen. De importheffing op aardappelen blijft op 19,3% staan en er zal per ton €442,55 extra gerekend worden voor inspectiekosten. 

Vorig jaar exporteerde Turkije 145.000 ton aardappelen en 227.000 ton uien. Dit jaar hebben de autoriteiten besloten om de aardappelexport te beperken tot 50.000 ton. 

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven