Nieuw Zeeland wil maatregelen tegen import goedkope frites

De Nieuw-Zeelandse aardappelsector heeft zich bij die in Australië aangesloten en verzoekt haar regering om tijdelijke maatregelen te treffen tegen de import van goedkope diepgevroren aardappelproducten in het land. 

Evenals in andere landen wordt ook in Nieuw-Zeeland de vraag naar frites en andere producten hard geraakt door de sluiting van de horeca. Het land kan in zo'n 85% van haar eigen vraag naar aardappelen voorzien en exporteert jaarlijks ongeveer 75.000 ton diepgevroren aardappelproducten, ter waarde van €56 mln, naar met name de Australische markt en markten in Azië. 

De organisatie Potatoes NZ vreest dat het overschot aan aardappelen in Europa en Noord-Amerika ertoe zal leiden dat exporteurs deze producten tegen zeer lage prijzen naar markten als Australië gaan verladen, waar toch al sprake is van een overaanbod. In een verklaring laat de organisatie het volgende weten: 

"Wereldwijd heeft de verstoring van toeleveringsketens, met name naar de horeca, geleid tot het volledig instorten van de aardappelprijzen in de grote productiecentra, in het bijzonder in de EU. Op korte termijn zal dit leiden tot zeer lage prijzen voor diepgevroren frites afkomstig uit de EU. Naar verwachting zal hetzelfde gebeuren in Noord-Amerika. Het overschot aan diepgevroren frites in de EU bedraagt momenteel ongeveer 2,6 mln ton."

“Als er niet onmiddellijk stappen worden ondernomen om dit te voorkomen, dan zal Nieuw-Zeeland worden overspoeld door goedkope diepgevroren frites, hetgeen in combinatie met de impact van de huidige pandemie de aardappelsector het land langdurig zou kunnen schaden.

"Aardappeltelers zullen hierdoor mogelijk omschakelen naar de teelt van alternatieve gewassen en dit zou kunnen leiden tot een tekort aan Nieuw-Zeelandse aardappelen, waardoor gezien de grote afhankelijkheid van de Nieuw-Zeelandse voedselvoorziening van aardappelen de voedselzekerheid in het geding zou kunnen komen."

 

Bron: potatoesnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven