Israëlische tuinbouwsector ziet grote verliezen en recordverbruik elektriciteit wegens hittegolf

Israël is nog aan het bijkomen van een zesdaagse hittegolf met temperaturen die in grote delen van het land opliepen tot ruim 40 C. Hoewel het temperatuurrecord niet sneuvelde, was er wel sprake van een nieuw weerrecord vanwege de intensiteit en duur van de hitte.

De hittegolf werd veroorzaakt door een verandering in de windrichting, waardoor er droge en zeer warme woestijnlucht werd aangevoerd. Dit fenomeen, 'Sharav', komt vaker voor in deze tijd van het jaar maar dit maal hield het ongebruikelijk lang aan. Zondag jongstleden maakten felle regenbuien een einde aan de hitte. 

Het waterverbruik nam met 32% toe tot 6,1 mln m3 water. Ook werd er een recordhoeveelheid stroom verbruikt. Als gevolg van de hitte braken er natuurbranden uit. 

Verzekeraar KANAT raamt de schade aan de agrarische sector in eerste instantie op ruim €7,7 mln maar kan nu nog geen schatting maken van de uiteindelijke omvang van de verliezen. De groenten- en fruitoogst heeft forse schade opgelopen, waardoor de beschikbaarheid van onder meer tomaten, paprika's, citrus, avocado's en watermeloenen lager uit zal vallen. 

Naar verwachting zullen de verliezen in de tuinbouwsector ertoe leiden dat de prijzen van komkommers, courgettes, paprika's en waarschijnlijk ook watermeloenen met 30% zullen stijgen. Er is ook sprake van een tekort aan nectarines en de prijzen van abrikozen en loquats zijn ook gestegen. Perziken en kersen zijn daarentegen goedkoper geworden omdat zij dankzij de hitte sneller gerijpt zijn. 

Bron: breakingisraelnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven