Jackfruit: Indiaas 'superfood' wordt wereldwijde trend

Tropisch jackfruit is van een hinderlijke gast in de achtertuin aan de zuidkust van India getransformeerd tot de vleesvervanger van veganisten en vegetariërs in het Westen. Een deel van het Zuid-Aziatische eetpatroon was eeuwenlang zo overvloedig dat er elk jaar tonnen jackfruit verloren gingen.

Maar nu maakt India, 's werelds grootste teler van jackfruit, gebruik van zijn groeiende populariteit als superfood, zijnde een vleesalternatief, aangeprezen door chef-koks van San Francisco tot Londen en Delhi voor zijn vleesachtige textuur wanneer de vrucht nog niet rijp is.

"Er is veel vraag vanuit het buitenland, op internationaal niveau is de belangstelling voor jackfruit sterk gegroeid," zegt Varghese Tharakkan vanuit zijn boomgaard in het Thrissur district in Kerala.

De vrucht, die gemiddeld vijf kilo weegt, heeft een wasachtig geel vruchtvlees als hij rijp is en wordt vers gegeten, of wordt gebruikt bij de bereiding van taarten, sappen, ijsjes en chips. Wanneer hij onrijp is, wordt hij aan curry's toegevoegd of gebakken, fijngehakt en gesmoord. In het Westen is fijngesneden jackfruit een populair alternatief geworden voor varkensvlees en wordt het zelfs gebruikt als topping voor pizza's.

"Mensen houden ervan", zegt Anu Bhambri, die een keten van restaurants in de VS en India bezit. "De jackfruit taco's zijn op elke locatie een succes. De jackfruit kotelet, elke tafel bestelt het, het is een van mijn favorieten. Het coronavirus veroorzaakte angst voor kippevlees en mensen schakelden over op mals jackfruit. In Kerala veroorzaakte de lockdown een stijging van de vraag naar rijpe groene jackfruit en zaden door een tekort aan groenten als gevolg van de beperkingen aan de grens."

Bron: taipeitimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven