Uitbreiding areaal doet Ecuadoraanse bananenexport groeien

De investeringen en inspanningen van de Ecuadoraanse bananensector in 2019 zijn al terug te zien in de resultaten van het eerste kwartaal van 2020. Dankzij 4.000 hectare nieuwe plantages en de heraanplant van nog eens 4.000 hectare, die dit jaar in productie gekomen zijn, is de export gedurende de eerste drie maanden van het jaar met 9,51% kunnen stijgen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. In totaal voerde Ecuador van januari tot en met maart 104,3 miljoen dozen bananen uit.

Ondanks de stijging op jaarbasis heeft ook de pandemie een impact gehad op de evolutie van de export in 2020. In januari werd het nieuwe jaar uitstekend afgetrapt met de export van 37,6 miljoen dozen, 18% meer dan afgelopen jaar. Maar daarna daalde dat cijfer naar 33,6 miljoen dozen in februari en 33 miljoen in maart.

Zo werden de orders van heel wat landen naar beneden bijgesteld, zoals onder andere Rusland, Polen, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Griekenland, België, Spanje, Oost-Europa (met Oekraïne en Georgië) en het Midden-Oosten. Dat had te maken met een daling van de vraag, maar ook met problemen in de distributie en de sluiting van de grenzen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Volgens Richard Salazar, de directeur van de Ecuadoraanse Vereniging voor de Afzet en Export van Banaan (Acorbanec), steeg de export in januari en februari qua volume, maar nam die in waarde met €55 mln. af in vergelijking met vorig jaar. De prijs was immers gedaald doordat het aanbod de vraag overtrof.

Bron: eltelegrafo.com.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven