Hagelbuien brengen schade toe aan Servische blauwe bessenteelt

Hevige regenval en hagelbuien hebben veel schade toegebracht aan de blauwe bessenteelt in Centraal-Servië, maar ook aan andere groenten en fruit. Om een zicht te krijgen op de precieze schadecijfers is het evenwel nog te vroeg. De pluk van de blauwe bessen in Servië gaat van start in juni.

Volgens een rapport van de overheidsdienst Supreme Audit Institution (SAI) bedraagt de schade die het betreffende gebied de afgelopen 3 jaar als gevolg van de steeds vaker voorkomende slechte weersomstandigheden heeft geleden ongeveer €50 mln., waarvan bijna 95% overeenkomt met schade aan de tuinbouw, voornamelijk de fruitteelt.

Zoals in de meeste landen in de westelijke Balkan heeft de Servische overheid fors geïnvesteerd in de teelt van blauwe bessen. Naar verwachting zullen er dit seizoen 30% meer blauwe bessen geoogst worden dan vorig jaar.

Ondanks dergelijke klimaatomstandigheden blijven de prognoses overeind voor de blauwe bessensector. Dat komt omdat de Servische telers werken met de beste technologie en ze hun teelttechniek hebben aangepast aan de bijzonderheden van de regio.

De Servische blauwe bessen komen terecht op nabijgelegen markten, maar er wordt ook flink geëxporteerd naar Rusland, Turkije, West-Europa en landen in het Midden-Oosten.

De provincie Centraal-Servië beschikt over 242.000 hectare cultuurgrond, waarvan er momenteel maar 150.000 hectare in gebruik is. De investeringsmogelijkheden zijn er dus legio. Servië bezet wereldwijd de 17e plaats wat beschikbare cultuurgrond betreft, wat duidelijk betekent dat de toekomst van het land in de land- en tuinbouw ligt.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven