Rusland verwacht in 2020 een recordopbrengst van 1,25 mln. ton groenten

Tomaten en komkommers 'kaskrakers' in Rusland

Volgens gegevens van de Russische overheid, weergegeven in de meest recente publicatie van de Buitenlandse Nieuwsberichten op de website van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, zijn t.e.m. 28 april 2020 een totaal van 389.300 ton kasgroenten geoogst in Rusland, wat 29,4% meer is dan in dezelfde periode van 2019. De grootste stijgers zijn komkommers (274.600 ton, +30%) en tomaten (107.600 ton, +30%).

Dit jaar verwacht het Russische ministerie van Landbouw een recordopbrengst van kasgroenten die kan oplopen tot 1,25 mln. ton, wat 9,6% meer zou zijn dan in 2019. De groei is te danken aan de investering in de modernisering van kassen en de bouw van nieuwe structuren, zo zegt de directeur van de Nationale Vereniging van Groente- en Fruittelers, Michail Glushkov. De afgelopen vijf jaar zijn er Rusland meer dan 1.100 hectare kassen gebouwd.

Het doel van Rusland is om zelfvoorzienend te zijn in de teelt van groenten, zo heeft de overheid al meermaals laten weten. Momenteel wordt de vraag naar de meest geteelde groenten in het land, namelijk komkommers en tomaten, voor respectievelijk 90% en 60% gedekt. Ondertussen blijft de boycot van Europese groenten en fruit die inging in augustus 2014 nog steeds van kracht. Voor de Spaanse AGF-sector betekende dat toen de sluiting van de belangrijkste niet-EU-markt.

De rechtstreekse export van Spaanse AGF naar Rusland bedroeg in 2013, vóór de boycot, 230.729 ton, waarvan 161.356 ton fruit. Spanje exporteerde een breed assortiment aan producten naar Rusland, maar het werkelijke volume was eigenlijk veel hoger, aangezien andere EU-lidstaten zoals Frankrijk, Nederland en Polen ook Spaans product re-exporteerden.

Fepex, de Spaanse federatie van AGF-verenigingen, evenals verschillende telersverenigingen uit de andere EU-lidstaten, hebben de Europese Commissie verzocht onderhandelingen op te starten voor de heropening van de Russische markt. In principe loopt de boycot op 31 december van dit jaar af. Maar de door de Russische overheid gestimuleerde eigen teelt en de tijdens de boycot-jaren verhoogde aanwezigheid van andere aanvoerlanden zoals Turkije en Marokko, doen volgens Fepex vermoeden dat, indien de Russische markt opengaat, deze noch in omvang noch in aard vergelijkbaar zal zijn met die van voor de boycot.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven