Australisch onderzoek toont kosten voedselverspilling in koelketen aan

Een door de regering en koelsector gefinancierd onderzoek heeft aangetoond dat de voedselverspilling als gevolg van gebreken in de koelketen de Australische economie jaarlijks bijna €2,4 mld kost en evenveel uitstoot veroorzaakt als alle auto's in Queenland. 

Het onderzoek werd voor het ministerie van Landbouw en Milieu en Refrigerants Australia uitgevoerd door het bedrijf Expert in Melbourne. 

De lobbygroep Australian Food Cold Chain Council (AFCCC) noemt het rapport een waarschuwing die onmiddellijke actie van de regering en het bedrijfsleven vereist. AFCCC-voorzitter Mark Mitchell zegt dat het onderzoek het schokkende wangebruik van temperatuurbeheersing en de manier waarop met voedsel wordt omgegaan bij koeltransport, laden en lossen en in koelcellen blootlegt.

"Het is bijna misdadig dat een kwart van alle in Australië geteelde groenten en fruit nooit wordt gegeten," zegt Mitchell. "Hiermee gaat alleen al bijna twee miljoen ton eetbaar voedsel ter waarde van €1,8 mld verloren," vervolgt hij. "Het aandeel vlees en vis dat in de koelketen verloren gaat, kost het land nog eens €54 mln en dat van zuivel €42 mln." 

De regering van Australië heeft zich ten doel gesteld om de voedselverspilling tegen 2030 met 50% teruggebracht te hebben om een einde te maken aan honger, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, het waterverbruik te verlagen en de efficiëntie van de economie te bevorderen. Mitchell legt uit dat deze doelstelling onbereikbaar blijft mits de manier waarop bederfelijke voedingsmiddelen van teler naar consument worden vervoerd sterk wordt verbeterd. 

Praktijkonderzoek van de AFCCC heeft laten zien dat er binnen de koelketen sprake is van ernstige tekortkomingen en de organisatie is daarom een campagne gestart om de standaarden te verhogen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van gekalibreerde thermometers en de manier waarop pallets in koelcellen worden geplaatst aan te passen. 

"We moeten als sector en overheid samenwerken om de efficiëntie van de koelketen te verbeteren," zegt Mitchell. "De meeste problemen worden door de mens veroorzaakt. De technologieën en procedures om voedselverspilling drastisch te verminderen, bestaan al maar er kan niets worden bereikt zolang voedselproducenten en distributiekanalen alleen opereren en niet transparant zijn. Zij dragen  de verantwoordelijkheid voor de risico's in de koelketen."

Bron: trailermag.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven