"Nutri-Score zou voor toepassing in Nederland moeten worden aangepast"

Charlotte van Tongeren van het departement Humane Voeding van de Wageningen Universiteit en Léon Jansen van Schuttelaar en Partners hebben onderzocht of het voedselkeuzelogo Nutri-Score daadwerkelijk de gezondere producten in een productcategorie beter waardeert. Ook keken ze naar de mate van onderscheid tussen producten binnen bepaalde categorieën en of de producten met een goede Nutri-Score een betere samenstelling hebben. Verder werden de Nutri-Scores met de Nederlandse voedseladviezen vergeleken. De onderzoekers stellen in hun conclusie dat Nutri-Score voor toepassing in Nederland moet worden aangepast.

Van Tongeren en Jansen bekeken 4 productgroepen: kazen, maaltijdsauzen, soepen en kant-en-klaar maaltijden. In totaal werden 2299 producten bestudeerd. Alle producten in een bepaalde categorie kregen aan de hand van de Nutri-Score systematiek een score van A-E. Om consumenten te helpen de gezondere producten te kiezen zou het logosysteem volgens de onderzoekers:

  • binnen een productgroep een goede verdeling over de scores A tot en met E moeten hebben;
  • de producten met hogere hoeveelheden zout, suiker of verzadigd vet slechter moeten beoordelen met een score D of E en vice versa;
  • de producten die passen binnen de Nederlandse voedingsrichtlijnen beter moeten beoordelen met een score A of B.

Jansen en Van Tongeren onderzochten of het Nutri-Score systeem ook zo werkt in de vier gekozen productgroepen. Ze stelden vast dat er geen gelijke verdeling is van producten binnen een productgroep. Bij de kazen valt bijvoorbeeld 84% binnen de beoordeling D. In soepen ontbreken juist producten met een D of E. Ook zijn de Nutri-Scores van veel producten niet in lijn met de Nederlandse voedingsadviezen. Verder vonden de onderzoekers geen verband tussen de Nutri-Score en de hoeveelheid gezondheidsbepalende voedingsstoffen zoals zout, suiker of verzadigd vet.

De onderzoekers vinden dat Nutri-Score voor toepassing in Nederland moet worden aangepast. Om consumenten te verleiden gezonder te kiezen, moeten die producten hoger scoren ten opzichte van alternatieven in dezelfde productgroep. En relatief slechtere producten zouden ook slechtere scores moeten krijgen. Ook voor het stimuleren van productinnovatie is het noodzakelijk om binnen Nutri-Score meer productgroep-specifieke berekeningen toe te passen, zodat binnen productgroepen beter onderscheid gemaakt kan worden.

De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het artikel Adjustments Needed for the Use of Nutri-Score in the NetherlandsLack of Selectivity and Conformity with Dutch Dietary Guidelines in Four Product Groups in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Nutrition and Food Science.

Bron: Schuttelaar en Partners


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven