Tiny van Boekel, WUR:

"Focus ligt bij industrie, wetenschap en overheid te veel op voedselveiligheid"

Om de voedselkwaliteit te verbeteren, moet een goed compromis worden gezocht tussen voedselveiligheid en kwaliteit. Dat bepleit Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar Product Design & Quality Management van de Wageningen Universiteit samen met zijn medeauteurs in een opiniestuk in het tijdschrift Current Opinion in Food Sciences.

"De voedingsmiddelenindustrie heeft zich de afgelopen eeuw aanvankelijk gericht op de microbiële veiligheid", zegt Van Boekel. "Dat is begrijpelijk: voedselbederf en voedselvergiftiging zijn historisch gezien het belangrijkste probleem. Maar inmiddels hebben we voedsel heel veilig gemaakt en we weten bovendien meer over andere aspecten van voedselkwaliteit, zoals gezondheid, voedingswaarde en duurzaamheid."

Van Boekel signaleert binnen de wetenschap en industrie nog een vrij conservatieve houding heerst. Hij vindt dat voedselveiligheid te vaak prioriteit krijgt ten koste van andere aspecten. Wetenschappers en industrie zouden zich moeten afvragen of het mogelijk is om deze andere aspecten van voedselkwaliteit te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Kern van het probleem is volgens Van Boekel dat de wetgeving vaak niet op nieuwe ontwikkelingen is toegespitst. Als voorbeeld noemt hij de pulsed electric field technologie‘ om melk te pasteuriseren. Hierbij worden micro-organisme gedood, maar blijven - in tegenstelling tot bij verhitten - de eiwitten en vitamines intact. Om te zien of de pasteurisatie voldoende is, worden gehalten aan bepaalde enzymen gemeten. Deze blijven bij de pulsed electric field techniek echter intact, waardoor de test geen zin heeft. Wettelijk is de test echter wel verplicht.

Voedselveiligheid moet volgens Van Boekel altijd voorop staan, maar er is ruimte om andere kwaliteitsaspecten van voedsel te optimaliseren. "Het is belangrijk om nieuwe modellen te ontwikkelen die ook aspecten als voedingswaarde en duurzaamheid meenemen. We hebben betere technieken en krachtige computers waarmee we veel meer aspecten van voedselkwaliteit kunnen modelleren. We zouden die modellen beter moeten integreren en aan elkaar koppelen. Bedrijven zouden meer gegevens kunnen delen. Nu wordt dat veelal niet gedaan, mede vanwege bedrijfsgeheim, terwijl er wel een gezamenlijk belang is. De wetgever zou met behulp van nieuwe wetenschappelijke inzichten de regels opnieuw onder de loep kunnen nemen en actief mee kunnen denken hoe innovatieve ideeën daarin passen."

Bron: Resource - Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven