Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Focus op beperken voedselverspilling bij export bananen

In april 2020 is Pacific Coast Produce (PCP) een innovatief onderzoeksproject gestart om de kwaliteit van bananen te verhogen en verspilling binnen de toeleveringsketen te voorkomen. PCP wil haar klanten vooral een product van consistente kwaliteit kunnen leveren.

PCP is een coöperatie die wordt gevormd door zes biologische bananentelers in het Australische Queensland. Naast het bevoorraden van de lokale markt, verladen zij hun bananen ook per luchtvracht naar de betere supermarktketens in Azië. De kwaliteit van deze zendingen komt soms in gevaar omdat het fruit zijn bestemming overrijp bereikt en dat leidt weer tot gederfde inkomsten en gaat ten koste van de reputatie. Volgens PCP-directeur Frank Sciacca vormt de onzekerheid omtrent de staat waarin zendingen de markt bereiken een groot obstakel voor de groei van de exportmark voor biologische bananen uit Australië. 

PCP is de samenwerking aangegaan met het ministerie van Landbouw en Visserij (DAF), de Australian Cold Chain Council en het Fight Food Waste Cooperative Research Centra om een oplossing voor dit probleem te vinden. 

Bij het project zal gebruik gemaakt worden van toonaangevende monitoringtechnologieën waarmee de temperatuur gedurende transport kan worden gecontroleerd om te bepalen waar en wanneer kwaliteitsverlies optreedt. Deze gegevens zullen worden geanalyseerd zodat PCP haar gehele bananentoeleveringsketen kan verbeteren en verspilling kan worden voorkomen. 

In het kader van het project zal er ook een beslissingsondersteunend instrument worden ontwikkeld dat gebaseerd is op de wijze waarop de bananen de wisselende omstandigheden gedurende het transport doorstaan. Dit instrument zal gebruikmaken van een wiskundig model om de kwaliteit van het fruit, de mate van verspilling en houdbaarheid te kunnen voorspellen.

Het project zal leiden tot gerichte verbeteringen van de toeleveringsketen om verliezen binnen de Australische bananenexport en binnenlandse toeleveringsketens te verminderen. Een kosten-batenanalyse zal telers en hun partners helpen om de afweging te maken of het voordelig is om de monitoringoplossing te implementeren. 

Steven Lapidge, voorzitter van Fight Food Waste: "Dit project richt zich op een vijfvoudige reductie van de verliezen binnen de bananenexport en dat is zeer waardevol voor de betrokken bedrijven en de sector in zijn geheel."

 

Voor meer informatie:
Fight Food Waste CRC
www.fightfoodwastecrc.com.au 

Publicatiedatum: