Onenigheid tussen bananentelers en -exporteurs in Ecuador

Vorige week stelde de Ecuadoraanse Nationale Bananenfederatie voor om de afzet van bananen gedurende drie weken stil te leggen om een eind te maken aan het overaanbod en aan de lage prijzen op de internationale markt. Dit heeft nu geleid tot onenigheid tussen de telers en de exportsector. Die laatste, vertegenwoordigd door de exportverenigingen Acorbanec en Aebe, weigert de zendingen op te schorten.

Byron Paredes, voorzitter van de telersvereniging Aprobanec, verzekerde dat de maatregel de prijs voor een doos bananen zou opkrikken aangezien er globaal gezien momenteel een overaanbod is doordat bepaalde markten hun aanvoer hebben beperkt als gevolg van de pandemie.

In april bedraagt de spotprijs voor een doos bananen €2,30, bijna €3,20 minder dan in januari. Deze prijs heeft evenwel alleen betrekking op bananen die zonder contract worden afgezet, omdat telers die een contract hebben lopen met importeurs €5,85 ontvangen. Ongeveer 60% van de exporteurs werken op basis van contracten. Volgens Aebe situeert het prijsprobleem zich dus alleen op de vrije markt. Aebe en Acorbanec ontkennen niet dat er een overaanbod is, maar ze denken dat 30% minder export al ruimschoots voldoende is om daar een mouw aan te passen. Een volledige stop is niet nodig volgens de exportverenigingen.

Is er werkelijk minder vraag naar bananen?
Belangrijke bananenmarkten voor Ecuador zoals China, Rusland, de EU en het Midden-Oosten hebben hun aankopen verminderd of stopgezet vanwege logistieke problemen. In januari was de situatie nog helemaal anders. Toen slaagde Ecuador erin meer dan 37 miljoen dozen bananen te exporteren, 18% meer dan in de eerste maand van 2019. “Een record, maar eind januari begonnen de problemen in China. De orders begonnen toen al af te nemen", zeggen ze in Acorbanec. In maart sloten de grenzen van veel andere landen in het kader van de lockdownmaatregelen, zoals in Turkije, de toegangspoort voor de Ecuadoraanse bananen naar het Midden-Oosten. Nu, eind april, zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de exportsector al duidelijk zichtbaar. Er wordt een daling van 30% verwacht van de zendingen naar het buitenland.

Bron: primicias.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven