"Breng Schotse appelen terug naar het Schotse volk"

Er wordt opnieuw geprobeerd om de bijna uitgestorven appelteelt in Schotland nieuw leven in te blazen. Aangezien het Verenigd Koninkrijk momenteel 70% van de voor menselijke consumptie gebruikte appelen uit landen als Spanje en Zuid-Afrika importeert, worden de kosten hiervan geschat op ongeveer ‎£ 230 mln/per jaar. Ondertussen zijn lokale rassen zoals de Lass O'Gowrie, Galloway Pippin, Scotch Bridget en de Bloody Ploughman in de schappen van de supermarkten al lang vervangen door import.

Volgens de Produce Marketing Association importeert Groot-Brittannië meer dan 476.000 ton appelen, maar exporteert het zelf slechts 14.800 ton. De afgelopen twee decennia is het Verenigd Koninkrijk steeds afhankelijker geworden van de fruitimport met een zelfvoorzieningsgraad van slechts 11%.

Toch heeft de appelteelt diepe wortels in de Schotse geschiedenis, met in de 12e eeuw op grote schaal boomgaarden in abdijen en kloosters en grootschalige teelt op landgoederen van de 17e  tot de 19e eeuw, toen het Schotse landschap nog duizenden bomen herbergde.

Nu probeert een Soil Association Scotland-led Rural Innovation Support Service (RISS) groep de commerciële appelteelt terug te brengen naar Schotland.

Amanda Brown van de Scottish Agricultural Organisation Society, die de groep faciliteert: "De bedoeling van de groep is om Schotse appelen voor Schotse consumptie te telen, zoals we in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw voor de ondergang van de sector zagen. We willen Schotse appelen voor het Schotse volk. Zou het, naast het feit dat het goed is voor de sector, niet geweldig zijn om kinderen te laten eten van lokaal geteelde, voedzame appelen?"

Een lid van de nieuwe appelgroep, teler Catherine Drummond-Herdman van Megginch Castle Orchard in the Carse of Gowrie, vertelde aan heraldscotland.com: "Ik wil dat de groep er is om anderen aan te moedigen om weer op commerciële schaal appelen te telen in Schotland. Lokale, nutriëntenrijke voeding, duurzaam geteeld op een zelfvoorzienende manier - dat zal ook een middel zijn waarmee telers kunnen diversifiëren en meer inkomensstromen kunnen creëren."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven