Lockdown in Spanje: minder supermarktbezoek, maar vollere winkelkar

Als gevolg van de lockdown maatregelen en uit angst voor besmetting hebben de Spanjaarden volgens gegevens van het adviesbureau Kantar in de eerste volledige week sinds het begin van de noodtoestand, van 16 tot 22 maart, hun bezoeken aan supermarkten met 15% verminderd. Daartegenover staat wel dat ze hun winkelkar voller laden.

Er werd in die week in Spanje 18,3 miljoen minder naar de winkel gegaan dan de week ervoor. Toch lagen de uitgaven in het verlengde van die van de eerste acht weken van 2020 en vergeleken met dezelfde week in 2019 werd er zelfs 10,5% meer uitgegeven.

De aankopen van de 65-plussers, een van de meest kwetsbare groepen voor het coronavirus, daalden het meest. Hun uitgaven daalden met 18% in vergelijking met het wekelijks gemiddelde.

De lockdown stuwde de online aankopen van voedingsproducten omhoog. Normaal gezien maken die maar 1% van het totaal uit, maar in de week van 16 tot 22 maart was dat 2%.

De Spanjaarden kozen in de eerste week van de lockdown voor winkels in de buurt. Supermarkten waren goed voor een aandeel van 28%. De grote winnaar was DIA met een aandeel van 6,8% (0,2 procent meer dan de week ervoor). De grote ketens zoals Carrefour of Alcampo zagen hun marktaandeel dalen ten voordele van de kleinere, lokale supermarkten zoals DIA.

Kantar wijst er ook op dat de uitgaven voor de merken van de belangrijkste fabrikanten sterker toenamen dan die voor de huismerken. De uitgaven voor verse producten stegen met 6% tegenover de week ervoor, terwijl die voor de rest van de voedingsproducten en drank stabiel bleven.

Door de sluiting van de eetgelegenheden is de consumptie van de Spanjaarden buitenshuis teruggevallen tot een vijfde van het gebruikelijke niveau. Leveringen aan huis gaan wel nog door. "Voor de komende weken verwachten we dat aankopen in buurtwinkels zullen aanhouden en dat de consumenten geleidelijk aan ook meer aandacht zullen hebben voor verwenproducten in plaats van basisproducten", zo luidt het nog.

Bron: elperiodico.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven