Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honingbes: een nieuw zachtfruit voor gematigde klimaten

Er is een nieuwe nichemarkt voor honingbes, ofwel blauwe honingbes, Siberische blauwe bes of haskap bes genoemd. Deze honingbes heeft een unieke smaak en bevat een overvloed aan antioxidanten. Om een brede acceptatie van deze honingbes door de markt te bevorderen, zijn er echter betere biochemische eigenschappen nodig.

Om die reden hebben wetenschappers van de Universiteit van Saskatchewan (Canada) het kiemplasma van groepen honingbessen uit Rusland, Japan en de Kuril Eilanden vergeleken met drie gangbare fruitgewassen (blauwe bes, framboos en junidragende aardbei) om geselecteerde biochemische eigenschappen te karakteriseren, waaronder totaal oplosbare vaste stoffen (TSS) en titreerbare zuurgraad (TA), in een gematigd klimaat in de Fraser Vallei (Brits Columbia, Canada).

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de biochemische diversiteit die geassocieerd wordt met commercieel wenselijke fruitkwaliteit varieerde tussen de verschillende groepen, waardoor genetische bronnen nodig zijn om verschillende fruitkwaliteitskenmerken te verbeteren.

"Er was een grotere variabiliteit in de droge stof en de zuurgraadverhouding in respectievelijk de Russische en de Japanse groep, en deze groepen hadden een vergelijkbare diversiteit in TSS, TA en pH.

Honingbes vertoonde een aanzienlijke variabiliteit in de verhouding tussen oplosbare vaste stoffen en zuurgraad. Uit onze proeven kan geconcludeerd worden dat een vermindering van de verhouding tussen oplosbare vaste stoffen en zuurgraad de gewenste fruitkwaliteit aanzienlijk zal verbeteren en zal bijdragen tot een grotere acceptatie door de markt."

Bron: Eric M. Gerbrandt, Robert H. Bors, Desneige Meyer, Ron Wilen, Ravindra N. Chibbar, 'Fruit quality of Japanese, Kuril and Russian blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.) germplasm compared to blueberry, raspberry and strawberry', 2020, Euphytica, Vol. 216, Article number: 59