Alex Vos, Banken Champignons:

"Luxe thuismaaltijden bieden ruim baan voor paddenstoelen en champignons"

Tholen - Banken Champignons, marktleider in Nederland op het gebied van paddenstoelen, heeft heftige weken achter de rug als gevolg van de uitbraak van het Corona-virus. "Toen het hamstergedrag bij de consument begon, schoten ook de bestellingen van paddenstoelen en champignons omhoog. Zo hadden we in week 11/12 een afzet die hoger lag dan we gewend zijn van de kerstperiode, dus dat had een forse impact op de organisatie", vertelt salesmanager Alex Vos. "Het verpakken in retailverpakkingen vereist namelijk meer inspanningen. Tegelijkertijd is de productie- en personeelscapaciteit in Europa afgenomen, omdat veel Oost-Europese medewerkers naar huis zijn gegaan."


PortoBelloBurger

"Onze afzet is voor 65% gericht op de retail, aangevuld met de foodservice en de verwerkende industrie. De afzet richting de foodservice kwam zo goed als stil te liggen, maar omdat de verkoop naar de retail skyhigh was, bleef die verhouding redelijk in evenwicht", blikt Alex terug. "Na anderhalve week stortte echter de verkoop bij de retail in, waardoor de voorraden sterk opliepen omdat de productie niet direct afgeremd kan worden. Inmiddels zijn we in stabieler vaarwater terecht gekomen en zien we dat de afzet richting retail structureel hoger is dan voor deze crisis en dat ook de foodservice langzaam omhoog krabbelt dankzij creatieve oplossingen bij restaurants en cateraars. Per saldo hebben we daarom een redelijk stabiele omzet, alleen zijn de verhoudingen veranderd."

"Bij de retail zien we veel vraag naar de vaste artikelen als witte- en kastanjechampignons. De afzet van exotische paddenstoelen, die normaal veelal richting foodservice hun weg vinden, verloopt nu wat moeizamer. Om die reden hebben we van de nood een deugd gemaakt en een consumentenactie op touw gezet met een heuse Paddenstoelen Drive-In. Zo hopen we de exotische paddenstoelen nog bekender te maken bij de consument. Deze producten zitten weliswaar in de lift, maar veel mensen zijn er nog onbekend mee. Als vleesvervangers passen ze echter perfect in de gezondheidstrend", constateert Alex.

Met Pasen in het vooruitzicht, heeft hij dan ook alle vertrouwen in een vlotte afzet. "Restaurants zijn gesloten en daarom schenken veel mensen aandacht aan een mooie maaltijd thuis. Dat geeft ruim baan voor de paddenstoelen en champignons. We verwachten dat de retail zal inzetten op gourmetten en daar horen altijd champignons of paddenstoelen bij. Daarbij wordt er mooi weer verwacht en daardoor zullen ook de mixpakketten voor de barbecue goed verkocht worden. Hiervoor hebben we paddenstoelensoorten die je goed kunt grillen. Zo hebben we 'duinvoetjesteak' bedacht, bestaande uit een gesneden Eryngii met een takje oregano en een cupje pesto, die de consument alleen nog even aan hoeft te braden. En onder andere de relatief onbekende soort maitake bieden we met een cupje kruidenboter en wat verse kruiden juist weer aan om te poffen. Dit alles om de aankoopdrempel voor de consument te verlagen en samen met onze klant een win-winsituatie te creëren."

Voor meer informatie:
Alex Vos
Banken Champignons
Tel: +31 24 36 67 441
A.Vos@bankenchampignons.com
www.bankenchampignons.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven