Bulgaarse fruittelers: Abrikozen zijn vernietigd, kou tast al perziken en kersen aan

“Abrikozen zijn meer dan 95 procent, zo niet volledig dood in de streek van de Donau-vlakte. Sommige plaatsen hebben het hier en daar overleefd maar als het na de sneeuw gaat vriezen, gaan ze ook dood”, vertelt Nikolay Kolev van de Unie van Donau-fruittelers aan de Agrozona. Sommige soorten perziken en nectarines in het noordoosten van het land zijn momenteel aan ‘t bloeien of zijn al uitgebloeid, meldt hij ook. Vriestemperaturen zijn voor hen ook kritisch. “Kersen en pruimen zijn de volgende in de rij. Ze zitten in de knopfase, ze zouden niet beschadigd moeten zijn, maar het hangt ervan af hoeveel de temperaturen zullen dalen. De sneeuw zelf is niet gevaarlijk, maar wel de negatieve temperaturen die erna komen“, aldus de fruitteler.

Abrikozen beslaan ongeveer 8-9 duizend decare van een totaal van meer dan 28 duizend decare aanplant binnen de Unie van Donau-fruittelers. Daarna komt ongeveer 3-4 duizend decare perziken, waarvan als de voorspellingen uitkomen en de temperaturen dalen, veel ook van deze vrucht zal sterven. “Helaas wordt het voor sommige vruchten een nul jaar”, zegt Nikolay Kolev.

“De laatste paar winters waren erg warm. De fruitbomen kunnen niet lang genoeg in winterrust blijven. De sapbeweging begint vroeg, de ontwikkeling begint vroeg en een daaropvolgende kou, zoals voor het derde opeenvolgende jaar is gebeurd, vernietigt de oogst volledig.” Volgens hem kunnen telers op geen enkele manier op de veranderende omstandigheden reageren, zelfs niet met de oude rookmethoden. “Deze rookmethode zou eventueel kunnen helpen bij 1 graad onder nul, maar niet lager”, aldus Kolev. Voorspellingen luiden dat de temperaturen in de komende twee nachten naar verwachting tot 1-2 graden onder nul zullen dalen, wat kritisch zal zijn voor de aanplant.

Bron: Agri.bg / Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven