Israël laat jongeren oogsten

Israël kampt met een ernstig tekort aan plukkers midden in het citrusseizoen. De Thaise en Palestijnse seizoensarbeiders die normaal gezien in de Israëlische boomgaarden werken, kunnen nu het land niet in door de coronamaatregelen. De regering heeft daarom een decreet uitgevaardigd waardoor duizenden jongeren van boven de 18 jaar nu kunnen meehelpen in de oogst.

Volgens gegevens van de Raad voor Plantenteelt en -afzet, mogen de 15.000 Thaise seizoensarbeiders die normaal gezien meehelpen in de oogst het land niet meer in sinds de uitbraak van het coronavirus. De situatie is gelijkaardig voor een 5.000-tal Palestijnse plukkers.

Het toegangsverbod zet de sector nog meer onder druk, want ook vóór de pandemie kampte de branche al met een tekort van zo’n 16.000 plukkers.

Van de jonge werknemers wordt verwacht dat ze zich strikt houden aan de regels uitgevaardigd door het ministerie van Volksgezondheid, zoals de 2 meter social distance maatregel, het gebruik van handschoenen en mondkapjes en het regelmatig wassen van de handen.

De jongeren zullen afwisselend 10 dagen werken om kruisbesmetting te voorkomen. Ook hebben er zich heel wat vrijwilligers gemeld die tijdelijk werkloos zijn door de crisis en liever een bijdrage leveren aan de samenleving dan gewoon thuis te zitten.

Joel Silberman, de directeur van De Nieuwe Garde, een organisatie ter bevordering van de goede relaties tussen telers en de samenleving in Israël, kondigt de maatregel aan: “Deze week hebben we zeer belangrijk nieuws ontvangen. Het ministerie van Onderwijs staat toe dat Israëlische jongeren deelnemen aan het veiligstellen van de voedselvoorziening in het land. Dit is van enorm belang want de groenten- en fruittelers zitten met een groot handentekort.”

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven