Duitse supermarkten keren bonussen uit wegens coronavirus

Grootste maandomzet ooit voor Britse supermarktsector
In maart werd door de Britse supermarktsector een recordomzet behaald van £ 10,8mld (€ 12,2mld). De directe reden hiervoor zijn de zorgen onder de Britse bevolking voor de situatie rondom het coronavirus. Veel consumenten zijn uit angst voor een mogelijke lockdown begonnen met het aanleggen van een eigen voorraad. Volgens marktonderzoeksbureau Kantar Worldpanel is de omzet van de Britse supermarktsector in de afgelopen vier weken gestegen met 20,6%. Dat maakt de omzet van maart 2020 de grootste maandomzet ooit. “Het is een buitengewone maand geweest. De maatregelen voor sociale afstand hebben een duidelijke impact gehad op het dagelijks leven. Het beïnvloedt de manier waarop we werken en sociaal met elkaar omgaan, hoe we boodschappen doen en hoe we voor elkaar zorgen", zegt Fraser McKevitt van Kantar. "Retailers en hun personeel staan in de frontlinie, nu Britse consumenten zich voorbereiden voor een langere periode waarin ze aan huis gekluisterd zijn. De maandomzet van maart was zelfs hoger dan de omzet van rond de kerstperiode, die onder normale omstandigheden als de drukste periode van het jaar geldt."
Bron: uk.finance.yahoo.com 

Duitse supermarkten keren bonussen uit wegens coronavirus
De Duitse retailgroep Rewe en zijn dochteronderneming Penny gaan bonussen voor werknemers uitkeren. De werknemers worden beloond voor hun werk tijdens de huidige crisis. Ondanks het vergrote risico op COVID-19 blijft het werkleger van Rewe actief om schappen te vullen, hamsteraars te woord te staan en de leveringsketen in stand te houden. De bonus wordt uitgekeerd in de vorm van extra krediet op de werknemerskaart. Hierdoor is de bonus in essentie vrij van belastingen. De omvang van de bonus is per werknemers afhankelijk van de functie en het aantal gewerkte uren. Ook andere Duitse ketens laten hun waardering voor de eigen werknemers blijken. Medewerkers bij de discountketen Aldi Süd zullen binnenkort ook een bonus krijgen. Volgens een woordvoerder van Aldi Süd wordt momenteel nagedacht over hoe de waardering voor de eigen medewerkers zo goed mogelijk kan worden vormgegeven.
Bron: iamexpat.de 

Lenta voltooit registratie in Cyprus
De Russische retailer Lenta heeft aangegeven dat het proces om zich te registreren in Cyprus is voltooid. Het bedrijf heeft in Cyprus een certificaat voor de voortzetting van het bedrijf verkregen van het Cypriotische departement voor de registratie van bedrijven (DRCOR). Het certificaat geeft aan dat Lenta per februari 2019 staat ingeschreven in overeenkomst met de wetgeving voor ondernemingen in Cyprus. Een certificaat voor tijdelijke registratie werd op 21 februari 2020 door het DRCOR overhandigd. Lentsa heeft verder op 25 februari ook een certificaat verkregen van de Britse Maagdeneilanden, waarin staat aangegeven dat het bedrijf hier niet langer ingeschreven staat.
Bron: esmmagazine.com 

Tsjechische investeerder in quarantaine wegens coronavirus
De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky zit in quarantaine wegens het coronavirus. De eigenaar van de holding EPH bezit bedrijven verspreid over heel Europa. In de afgelopen maanden heeft Kretinsky zijn portfolio gediversifieerd. Zo heeft hij geïnvesteerd in media- en retailbedrijven, werd hij de grootste aandeelhouder van de Duitse retailer Metro en nam hij een belang in de Franse Casino-groep. Momenteel werkt Kretinsky vanuit huis.
Bron: reuters.com 

VK: Co-op overweegt 60 winkelsluitingen
Co-op gaat mogelijk 60 vestigingen sluiten, om zo beter in bedrijf te blijven. Het bedrijf heeft naar verluid te kennen gegeven zich te blijven richten op thuisbezorging van boodschappen. Ondanks dat moeten meerdere winkels de deuren sluiten. Onlangs sloot de keten als 10 locaties. Op dit moment heeft Co-op een netwerk van meer dan 2.500 winkels in het Verenigd Koninkrijk, waar meer dan 60.000 werknemers actief zijn. Volgens CEO Steve Murrels kunnen winkels in bedrijf blijven met minstens 75% van de medewerkers. Murrels voegt daaraan toe dat Co-op zijn best doet om zoveel mogelijk vestigingen open te houden en dat er dagelijks voor wordt gezorgd dat er producten worden geleverd. Ook worden maatregelen voor meer veiligheid voor de werknemers ingezet.
Bron: retailgazette.co.uk 

Walmart Mexico: "hogere prijzen door instabiele wisselkoers"
Volgens Walmart de Mexico zorgt de instabiele wisselkoers ervoor dat sommige leveranciers hun prijzen verhogen. Zowel de Mexicaanse peso als andere valuta zijn in de huidige crisis in waarde gedaald. De Mexicaanse tak van Walmart heeft in een verklaring aangegeven zoveel mogelijk prijsstijgingen binnen het eigen assortiment te vermijden.
Bron: reuters.com 

VS: online supermarktsector verdubbeld sinds augustus 2019
Het aantal maandelijkse gebruikers van online thuisbezorging of afhaaldiensten bij supermarkten is sinds augustus 2019 verdubbeld. Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Brick Meets Click. Het onderzoek achter het rapport laat zien dat 31% van alle Amerikaanse huishoudens (ongeveer 39,5 mln in totaal) in de afgelopen maand gebruik heeft gemaakt van online retail voor boodschappen. In augustus stond dit percentage op 13%. Een belangrijke reden voor deze opmars is het coronavirus. 26% van de ondervraagde consumenten heeft in de afgelopen maand voor het eerst gebruik gemaakt van afhaaldiensten bij supermarkten of online thuisbezorging van boodschappen. Bij consumenten van 60 jaar en ouder ligt dat percentage op 39%. Door de toename van het aantal huishoudens dat uitsluitend gebruik maakt van online supermarkten en de groei in het aantal bestellingen, is het totale volume van maandelijkse bestellingen in vergelijking met augustus 2019 gestegen met 193%. De mate waarin gebruik wordt gemaakt van online retail voor boodschappen zal voorlopig zo blijven stijgen. 30% van alle ondervraagde consumenten die eerder nog geen ervaring met online supermarkten hadden opgedaan, gaf aan dat ze tijdens het verloop van de huidige crisis vaker hun boodschappen online gaan bestellen
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Kroger neemt wegens coronavirus 20.000 nieuwe werknemers aan
Kroger is van plan om 20.000 nieuwe werknemers te werven, om zo de door het coronavirus toegenomen vraag eter aan te kunnen. Ook heeft Kroger het HR-traject verkort. Een werknemers kan met drie dagen na een sollicitatiegesprek al bij een Kroger-supermarkt aan de slag. De nieuwe wervingsronde zal in de komende paar weken plaatsvinden. "De grootste prioriteit van Kroger ligt nog steeds bij het verbeteren van de positie van onze werknemers en bij het ondersteunen van de gemeenschap. Dit doen we door ervoor te zorgen dat klanten altijd bij ons terecht kunnen voor hun benodigdheden, maar ook door voor werkgelegenheid te zorgen bij mensen die momenteel zonder we zitten", aldus onderdirecteur Tim Massa in een verklaring.
Bron: eu.usatoday.com 

VS: DoorDash komt met gratis bezorging voor senioren
DoorDash komt met een gratis thuisbezorgdienst voor ouderen. Het bedrijf heeft een partnerschap met meer dan 2.000 supermarkten, die ervoor willen zorgen dat thuisbezorging van boodschappen beter toegankelijk wordt voor consumenten die in de huidige crisis het meest kwetsbaar zijn. DoorDash heeft met de supermarkten als plan opgesteld dat consumenten van 60 jaar en ouder tijdelijk geen bezorgkosten hoeven te betalen. De consumenten die hiervoor in aanmerking komen kunnen in bijna elke grote Amerikaanse stad terecht bij zelfstandige supermarkten, grote regionale ketens en speciaalzaken die op het platform van DoorDash zijn aangesloten. Enkele online supermarkten die aan het plan van DoorDash meewerken zijn Freshop, GrocerKey, Mercato en Rosie. Het platform werkt onder de naam DoorDash Drive en maakt het voor zelfstandige supermarkten mogelijk om via het logistieke netwerk van DoorDash online bestelde producten bij klanten af te leveren. Klanten kunnen een online een mogelijkheid aanvinken om de thuisbezorging geheel contactloos te laten plaatsvinden. Tijdens het plaatsen van de bestelling kan worden aangegeven waar de bestelde producten precies bij het bezorgadres moeten worden geplaatst.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: C&S Wholesale Grocers kondigt bonussen aan
C&S Wholesale Grocers, Inc., de grootste groothandelsketen van de VS, heeft bonussen en loonsverhogingen aangekondigd voor zijn werknemers. Ook andere arbeidsvoorwaarden worden in verband met de huidige crisis door C&S verbeterd. Zo krijgen werknemers onder andere meer betaald verlof. "In de afgelopen weken heeft elke C&S-medewerker zich volledig ingezet om de omliggende gemeenschappen van levensmiddelen te voorzien, ondanks de ongewone situatie," aldus CEO Mike Duffy. "Onze werknemers in de voorhoede maken lange uren om ervoor te zorgen dat schappen gevuld blijven en huishoudens toegang blijven houden tot voedingsmiddelen. Ik ben erg trots op hun inspanningen. Net als met eerdere uitdagingen die we bij C&S tegenkwamen, hebben we er samen voor gezorgd om ons hier doorheen te slaan."
Bron: prnewswire.com 

VS: Teamsters sluit overeenkomst met US Foods en Safeway
Vertegenwoordigers van de vakbond Teamsters hebben een tijdelijke overeenkomst weten te sluiten met foodservice-distributeur US Foods en de Albertsons-keten Safeway. Door de nieuwe overeenkomst kunnen vakbondsleden van de afdelingen Locals 455, 690, 174 en Joint Council 28 ondanks de huidige coronavirusuitbraak aan het werk blijven. De sector voor voedingsmiddelen wordt door de Amerikaanse overheid officieel gekenmerkt als een essentiële sector. Supermarkten moeten daarom tijdens de huidige crisis in bedrijf blijven. Zowel US Foods als Safeway stemden in met een plan, waarmee vakbondsleden van US Foods aan het werk mogen gaan bij distributiecentra van Safeway. Volgens Teamsters is door de huidige situatie qua werkgelegenheid de balans zoek tussen het supermarktsegment en de rest van de sector voor levensmiddelen. US Foods heeft 25.000 werknemers in dienst, die normaal verspreid over 75 eigen distributiefaciliteiten worden ingezet.
Bron: progressivegrocer.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven