Machinebouwers voor voedingsindustrie merken impact van coronacrisis

Het coronavirus heeft ook impact op bedrijven die machines ontwikkelen en bouwen voor de voedselproducerende sector. Het bestuur van de vereniging van machinebouwers voor de voedselproducerende sector in Nederland (GMV) heeft een brief opgesteld en verstuurd naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit met daarin de verwachte effecten voor de sector.

De GMV geeft aan dat bedrijven hun klanten moeten blijven assisteren in het geven van acuut en noodzakelijk machineonderhoud. Hiervoor heeft het onderhoudspersoneel ruimte nodig om zich vrij te kunnen bewegen om de benodigde aanpassingen te doen aan machines. Bedrijven hebben veel klanten in het buitenland. Wanneer reizen lastiger wordt, kan de installatie en reparaties van machines daar een probleem worden. Daarnaast is de sector sterk afhankelijk van onderdelen uit Duitsland, Italië en China. Sinds in China het coronavirus is vastgesteld komen reserveonderdelen minder snel beschikbaar en is het lastig om deze onderdelen tijdig bij klanten te krijgen.

De GMV voorziet grote nadelige economische gevolgen voor de branche in de aankomende maanden. Veel bedrijven produceren niet alle onderdelen zelf, maar kopen deze gedeeltelijk in om vervolgens het eindproduct voor de verkoop te assembleren. De continuïteit van de ondernemingen is daarmee afhankelijk van andere internationale spelers. De GMV ziet dat hun klanten wereldwijd orders uitstellen en stoppen met de afname van al vrijwel geleverde systemen omdat personeel niet meer kan of mag reizen. Het betekent ook dat de laatste betalingen van klanten niet worden gedaan. Dit heeft vooral een acuut effect op, de liquiditeit van de machinebouwers.

Bron: GMV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven